Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunţat că este pregătit să renunţe la funcţie

  • 27 Noiembrie 2017 11:21
Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunţat că este pregătit să renunţe la funcţie

Liderul Republicii Cecenia, Ramzan Kadîrov, a anunţat duminică faptul că este pregătit să renunţe la funcţie, iar Kremlinul va trebui să-i aleagă succesorul, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Într-un fel, acesta este visul meu [să renunţ la funcţie]. A conduce o regiune şi a purta responsabilitatea pentru popor, pentru republică, înaintea lui Dumnezeu şi a conducerii ţării, în faţa poporului - este foarte dificil. Nu vreau să spun că sunt obosit sau că nu mai vreau să mai lucrez. La un moment dat, au fost necesari oameni ca mine, să lupte, să stabilească ordinea. Acum avem ordine, prosperitate. Cred că este timpul pentru a face schimbări în Republica Cecenia", a spus Kadîrov într-un interviu pentru postul de televiziune Rossiya 1.

Întrebat despre succesorul său, Kadîrov a precizat că această prerogativă îi aparţine şefului statului, Vladimir Putin. Cecenia este o republica din sud-vestul Rusiei, din regiunea Caucaz, cu o populaţie de aproximativ 1,4 milioane de locuitori.

"Dacă mă întrebaţi ... sunt mai mulţi oameni care sunt 100% capabili să îndeplinească aceste îndatoriri la cel mai înalt nivel", a spus liderul Ceceniei, fără a elabora.

În vârstă de 41 de ani, Ramzan Kadîrov are 12 copii şi toleranţă zero faţă de minorităţile sexuale, având deseori poziţii politice dure care au fost dezaprobate ulterior de Kremlin. Mai multe organizaţii pentru drepturile omului l-au acuzat pe Kadîrov de arestări arbitrare şi de torturarea adversarilor politici.

Fost rebel islamist, Ramzan Kadîrov a condus Cecenia din 2007, iar în luna martie a anului trecut a primit susţinerea lui Vladimir Putin pentru continuarea mandatului, fiind însă avertizat că legile Rusiei trebuie aplicate cu stricteţe în regiunea majoritar musulmană.

Kadîrov l-a descris pe actualul preşedinte al Rusiei drept "idolul" său, "un om pentru care sunt pregătit să mor şi căruia îi voi îndeplini fiecare ordin". Preşedintele Ceceniei a negat orice implicare în asasinarea liderului opoziţiei din Rusia, Boris Nemţov, în 2015.

În luna iunie, o instanţă din Moscova a condamnat la închisoare cinci bărbaţi ceceni găsiţi vinovaţi de uciderea lui Nemţov, unul dintre cei mai vocali critici ai lui Vladimir Putin. Nemţov lucra la un raport care examina rolul Rusiei în evenimentele din Ucraina.

"Sunt foarte sigur că aceşti bărbaţi (ceceni) n-au avut nimic de-a face cu crima. Potrivit informaţiilor mele, ei sunt nevinovaţi", a spus Kadîrov în interviul televizat.

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
23 °C
cer senin
Umiditate:73 %
Vint:1,62 m/s
Mon
24 °C
Tue
21 °C
Wed
18 °C
Thu
21 °C
Fri
21 °C

Curs oficial BNM 21 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0000
USD 17.6166 -0.0000
RON 4.1748 -0.0000
UAH 0.6762 -0.0000
RUB 0.2797 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău