Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat că este pregătit să renunțe la funcție

  • 27 Noiembrie 2017 11:21
Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat că este pregătit să renunțe la funcție

Liderul Republicii Cecenia, Ramzan Kadîrov, a anunțat duminică faptul că este pregătit să renunțe la funcție, iar Kremlinul va trebui să-i aleagă succesorul, relatează site-ul agenției Reuters.

"Într-un fel, acesta este visul meu [să renunț la funcție]. A conduce o regiune și a purta responsabilitatea pentru popor, pentru republică, înaintea lui Dumnezeu și a conducerii țării, în fața poporului - este foarte dificil. Nu vreau să spun că sunt obosit sau că nu mai vreau să mai lucrez. La un moment dat, au fost necesari oameni ca mine, să lupte, să stabilească ordinea. Acum avem ordine, prosperitate. Cred că este timpul pentru a face schimbări în Republica Cecenia", a spus Kadîrov într-un interviu pentru postul de televiziune Rossiya 1.

Întrebat despre succesorul său, Kadîrov a precizat că această prerogativă îi aparține șefului statului, Vladimir Putin. Cecenia este o republica din sud-vestul Rusiei, din regiunea Caucaz, cu o populație de aproximativ 1,4 milioane de locuitori.

"Dacă mă întrebați ... sunt mai mulți oameni care sunt 100% capabili să îndeplinească aceste îndatoriri la cel mai înalt nivel", a spus liderul Ceceniei, fără a elabora.

În vârstă de 41 de ani, Ramzan Kadîrov are 12 copii și toleranță zero față de minoritățile sexuale, având deseori poziții politice dure care au fost dezaprobate ulterior de Kremlin. Mai multe organizații pentru drepturile omului l-au acuzat pe Kadîrov de arestări arbitrare și de torturarea adversarilor politici.

Fost rebel islamist, Ramzan Kadîrov a condus Cecenia din 2007, iar în luna martie a anului trecut a primit susținerea lui Vladimir Putin pentru continuarea mandatului, fiind însă avertizat că legile Rusiei trebuie aplicate cu strictețe în regiunea majoritar musulmană.

Kadîrov l-a descris pe actualul președinte al Rusiei drept "idolul" său, "un om pentru care sunt pregătit să mor și căruia îi voi îndeplini fiecare ordin". Președintele Ceceniei a negat orice implicare în asasinarea liderului opoziției din Rusia, Boris Nemțov, în 2015.

În luna iunie, o instanță din Moscova a condamnat la închisoare cinci bărbați ceceni găsiți vinovați de uciderea lui Nemțov, unul dintre cei mai vocali critici ai lui Vladimir Putin. Nemțov lucra la un raport care examina rolul Rusiei în evenimentele din Ucraina.

"Sunt foarte sigur că acești bărbați (ceceni) n-au avut nimic de-a face cu crima. Potrivit informațiilor mele, ei sunt nevinovați", a spus Kadîrov în interviul televizat.

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău