Liderul care a ajuns în premieră pe primul loc în topul celor mai puternici oameni din lume

  • 09 Mai 2018 13:40
Liderul care a ajuns în premieră pe primul loc în topul celor mai puternici oameni din lume

Pe prima poziție în topul celor mai puternici oameni din lume realizat de revista Forbes a ajuns în premieră președintele Chinei, Xi Jinping,, fiind urmat de președintele rus Vladimir Putin și de președintele american Donald Trump.

Topul pe 2018, care conține 75 de poziții, la o populație mondială de aproape 7,5 miliarde de persoane, evidențiază consolidarea puterii în mâinile unei elite restrânse, spun realizatorii clasamentului.

Agerpres scrie că Xi Jinping, secretar general al Partidului Comunist Chinez, a ajuns în premieră pe prima poziție, după ce la Congresul partidului unic din martie a fost modificată Constituția astfel încât influența sa a fost sporită, iar limita de mandate eliminată. El se bucură de un cult al personalității nemaiîntâlnit din timpul lui Mao, notează Forbes pe pagina sa de internet.

Xi Jinping l-a detronat pe președintele rus Vladimir Putin (poziția a doua), care a deținut locul întâi timp de patru ani consecutivi, un record. Putin se află la conducerea Rusiei, ca președinte și, timp de un mandat, ca premier din mai 2000, iar în martie a fost reales pentru al patrulea mandat de șef al statului, cu aproape 77% din voturi. Este cel mai mare procent obținut de un lider rus de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

La un an de la preluarea mandatului, președintele american Donald Trump a ajuns pe poziția a treia. Forbes comentează că Trump a înregistrat puține succese, în ciuda unui Congres controlat de formațiunea sa, Partidul Republican, este investigat de mai multe agenții de aplicare a legii și se află în centrul unor scandaluri legate de viața sa personală sau de afaceri, dar rămâne comandantul suprem al celei mai mari puteri economice și militare.

A patra cea mai puternică persoană din lume este și cea mai puternică femeie: Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Lider de facto al Europei, conservatoarea Angela Merkel a câștigat cu greu alegerile din 2017 și a format un guvern de 'mare coaliție' avându-i ca parteneri pe socialiști.

Ea trebuie să țină strâns cârma UE, în contextul furtunilor viitoare reprezentate de ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar și de amplificarea sentimentului anti-imigranți în Europa, comentează Forbes.

Pe poziția a 5-a se află cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos, fondator și CEO al companiei Amazon, iar locul 6 este ocupat de Papa Francisc.

Sunt 17 nume noi în topul Forbes din acest an, printre care Mohammed Bin Salman Al Saud (8), prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Jerome H. Powell (11), șeful Rezervelor Federale din SUA, Darren Woods (34), directorul Exxon Mobil, Moon Jae-in (54), președintele Coreei de Sud, și Robert Mueller (72), procuror special în cadrul Departamentului american de Justiție.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, care are control absolut asupra vieților celor 25 de milioane de persoane din țara sa, se situează pe poziția 36.

Patru factori sunt luați în considerare în realizarea acestui clasament: numărul de persoane asupra cărora aceste personalități își exercită puterea, resursele financiare pe care le controlează, dacă au influență în mai mult de o sferă de activitate și cât de activ își exercită puterea pentru a schimba lumea. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău