Liderii Uniunii Europene reuniți la Bruxelles dau șanse Republicii Moldova și Ucrainei să obțină statutul de țară candidat la aderarea la blocul comunitar

  • 23 Iunie 2022 20:40
0%
00:00:00
00:00:00

La Bruxelles, liderii Uniunii Europene discută astăzi în cadrul Consiliului European în privința acordării pentru Rep. Moldova și Ucraina statutului de țări candidate la aderare. Decizia va fi anunțată în această seară mai târziu, însă, aproape sigur, va fi una favorabilă pentru cele două țări, conform declarațiilor de presă ale unor șefi de state. De la Bruxelles detalii are reporterul Radio Chișinău Cristina Popușoi.

„Mai sunt câteva ore până vom afla dacă Republica Moldova va primi statutul de țară candidată la Uniunea Europeană. Șefii de stat și de guvern din cele 27 de state membre ale blocului comunitar decid acum parcursul european al Moldovei, Ucrainei și Georgiei.

Trasmitem acum din sala de presă a Consiliului European, unde câteva sute de jurnaliști sunt în așteptarea deciziilor liderilor europeni.

Potrivit surselor de la Bruxelles, cele mai multe șanse pentru a avansa spre Uniunea Europeană le au acum Chișinăul și Kievul.

Înainte de summit, în declarațiile pentru presă, premierul olandez Mark Rutte a spus că liderii UE vor urma recomandările Comisiei Europene și vor opta probabil pentru statut de țări candidate pentru Ucraina și Republica Moldova, care au avansat în acest moment mai mult decât Georgia.

„Cred că vom urma recomandările Comisiei care pe de o parte spun că în Moldova și Ucraina s-au făcut mai multe progrese, progrese suficiente pentru a ajunge la decizia de a le oferi statut de țări candidate, pe de altă parte – pentru a începe negocierile trebuie să se facă mai multe”; a declarat Mark Rutte.

Premierul Estoniei Kaja Kallas a declarat că Moldova și Ucraina ar trebui să primească statul de candidate nu doar din cauza războiului, dar și pentru că este un moment istoric al unității cetățenilor acestor țări.

„Experiența noastră arată că există o anumită perioadă când oamenii sunt foarte uniți pentru a face reformele politice necesare, pentru că există voință politică în spate. Și dacă ratăm această oportunitate pentru că nu oferim ajutor, Republica Moldova și Ucraina nu vor face reformele de care avem nevoie și noi – să scape de corupție, să respecte statul de drept, să îndeplinească reformele necesare”, a spus Kaja Kallas.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola a remarca importanța istorică și geopolitică a acestui summit.

„Astăzi este acea zi când decidem că Ucraina devine stat candidat la Uniunea Europeană. De asemenea, astăzi este ziua în care decidem același lucru pentru Republica Moldova.  Este foarte important pentru o țară a cărei țară vrea să se uite spre Europa, cu toate valorile și speranțele pe care le proiectează. Tot astăzi vom oferi o perspectivă europeană clară pentru Georgia”, a afirmat Roberta Metsola.

O decizie în privința statului de țară candidată pentru Republica Moldova va fi anunțată cel mai probabil în această seară. Statut de candidat la blocul comunitar va primi și Ucraina, însă puțin probabil Georgia. Atât de la Bruxelles, revenim cu detalii”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău