Liderii UE vor discuta din nou despre otrăvirea lui Navalnîi la summitul din 15 și 16 octombrie

  • 02 Octombrie 2020 18:33
Liderii UE vor discuta din nou despre otrăvirea lui Navalnîi la summitul din 15 și 16 octombrie

Liderii UE vor discuta din nou despre otrăvirea disidentului rus Aleksei Navalnîi în cadrul summitului programat pentru 15 și 16 octombrie, când probabil vor adopta o declarație comună pe această temă, relatează dpa, preluat de Agerpres.

Cele 27 state membre vor aștepta încheierea unei investigații a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), potrivit unei declarații vineri a cancelarului german Angela Merkel.

"Ne vom întoarce la acest subiect peste două săptămâni", a declarat Merkel la finalul summitului UE de două zile.

Cancelarul german a declarat că a salutat condamnarea de către liderii UE a otrăvirii lui Aleksei Navalnîi în prima zi a summitului.

"Utilizarea armelor chimice reprezintă o încălcare gravă a legii internaționale", se menționează în concluziile summitului.

De asemenea, liderii UE au făcut apel la autoritățile ruse să coopereze pe deplin cu OIAC pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili.

Aleksei Navalnîi, un critic vocal al președintelui rus Vladimir Putin și un proeminent militant anti-corupție, a leșinat într-un avion care efectua o cursă internă pe 20 august și a fost transportat în Germania, în comă, pentru tratament, două zile mai târziu.

Pe 2 septembrie, guvernul german a anunțat că un laborator militar a descoperit probe "incontestabile" ale unui atac cu un agent neurotoxic asupra lui Navalnîi. Concluziile laboratorului german au fost confirmate independent în urma unor expertize în Franța și Suedia.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău