Liderii UE, despre elaborarea unui plan de salvare a economiei. În ce constă investiția de 2 trilioane de euro

  • 24 Aprilie 2020 12:55
Liderii UE, despre elaborarea unui plan de salvare a economiei. În ce constă investiția de 2 trilioane de euro

Liderii Uniunii Europene au discutat despre modul de salvare a economiei după criza provocată de pandemia cu noul coronavirus și au ajuns la constatarea că această problemă nu s-a mai întâmplat din timpul Marii Crize din anul 1930.

Liderii au discutat despre această problemă în timpul unui summit care a avut loc prin intermediul unei video-conferințe, unde cei 27 de lideri au început crearea unui plan de salvare a economiei din Europa alături de șeful executiv UE, Urusla von der Leyen. În Europa, au fost confirmați peste 108.000 de decese cauzate de infecția cu noul coronavirus, scriu jurnaliștii de la The Guardian.
 
Premierul italian, Giuseppe Conte, a declarat că situația de urgență pentru sănătate a devenit o situație de urgență economică, socială și politică. Italia a propus un plan de 1,5 miliarde de euro pentru subvenții pentru țările cele mai afectate, finanțate prin obligațiuni „perpetue” (care nu scad la scadență).
 
Președintele francez Emmanuel Macron a comentat despre gravitatea acestei probleme, spunând: „Europa nu are viitor dacă nu putem găsi un răspuns la acest șoc excepțional.” El a spus că din cauza amploarei crizei dorește transferuri financiare către statele cele mai afectate și nu doar împrumuturi.
 
În schimb, Germania, Suedia, Țările de Jos și alte țări din nord se tem de transferurile financiare, preferând împrumuturile. Diferența dintre subvenții și împrumuturi a înlocuit scindarea anterioară a UE între țările care doreau datorii UE emise în comun și cele care s-au opus.
 
Von der Leyen a spus că „argumentele au fost schimbate în această seară, dar într-o manieră foarte constructivă”. Ea a menționat: „Cu siguranță, va exista un echilibru solid între subvenții și împrumuturi, iar aceasta este o problemă de negociere în cadrul grupului de state membre.”, a spus șeful executiv UE.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat că un fond de recuperare este în interesul Germaniei și că va trebui să contribuie mai mult la bugetul UE. „În spiritul solidarității, ar trebui să fim pregătiți să facem cu totul altfel, adică contribuții semnificativ mai mari la bugetul european pe o perioadă determinată”, a declarat Merkel pentru Bundestag înainte de summit.
 
Planul de salvare economică va consta într-o propunere de 2 trilioane de euro, care să includă un potențial fond de recuperare de 323 miliarde de euro.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău