Liderii UE au decis să impună sancțiuni Belarusului

  • 02 Octombrie 2020 09:43
Liderii UE au decis să impună sancțiuni Belarusului

Liderii Uniunii Europene au căzut de acord, în noaptea de joi spre vineri, pentru a impune sancțiuni Belarusului, după ce o astfel de decizie fusese blocată de Grecia și Cipru, dar Aleksandr Lukașeko, liderul autoritar de la Minsk, nu figurează pe lista persoanelor sancționate de UE, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Ca parte a compromisului, liderii UE vor transmite Turciei un mesaj ferm, însoțit de amenințarea cu sancțiuni, în legătură cu comportamentul ei în relația cu Grecia și Cipru.

Acordul la care s-a ajuns a intervenit la finalul unor intense negocieri, potrivit unor surse diplomatice. Șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, reuniți în summit la Bruxelles, au ajuns la un acord după lungi ore de negocieri pentru a convinge Atena și Nicosia să fie de acord cu sancționarea Belarusului, potrivit acestor surse.

Sancțiunile impuse Minskului au în vedere circa 40 de oficiali belaruși, acuzați de represiune contra opoziției sau de falsificarea rezultatului alegerilor prezidențiale din 9 august. Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, nu figurează însă pe lista persoanelor sancționate de UE, a declarat vineri presei președintele Consiliului European, Charles Michel.

Măsurile erau pregătite de mai multe săptămâni, dar trebuiau aprobate în unanimitate de statele membre. Or, Ciprul a refuzat să își dea acordul, dacă UE nu adresează mai întâi un mesaj în forță Turciei pentru ca aceasta să înceteze operațiunile ilegale de foraj în apele sale.

Conflictul din Mediterana de Est, unde Turcia, Grecia și Ciprul își dispută zăcăminte de hidrocarburi, s-a aflat joi în centrul discuțiilor la summitul european.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău