Liderii țărilor UE promit să coopereze mai strâns în domeniul apărării

  • 26 Februarie 2021 17:00
Liderii țărilor UE promit să coopereze mai strâns în domeniul apărării

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene doresc să semneze la începutul lui 2022 o nouă strategie de apărare comună, ca parte a demersurilor de îmbunătățire a cooperării în domeniul securității, a anunțat vineri președintele Consiliului European, Charles Michel, după videoconferința cu liderii statelor UE, desfășurată joi și vineri, relatează dpa, preluat de Agerpres.

''Vrem să creștem investițiile în apărare și să consolidăm capacitățile militare și civile și pregătirea operațională'', a spus Michel în conferința de presă de la finalul reuniunii.

El a precizat că documentul ar trebui să fie elaborat până în martie 2022.

Liderilor UE li s-a alăturat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru o discuție privind cooperarea între blocul comunitar european și Alianța Nord-Atlantică.

''Eforturile UE se completează cu eforturile militare de pe cuprinsul continentului'', a spus Stoltenberg înaintea discuțiilor.

''Pentru NATO, principala sarcină în timpul acestei pandemii a fost de a se asigura că o criză sanitară nu se transformă într-o criză de securitate'', a subliniat el, explicând că încă există amenințările care s-au manifestat înaintea pandemiei - ''acțiunile agresive ale Rusiei, forme mai brutale ale terorismului, atacuri cibernetice sofisticate, ascensiunea Chinei și implicațiile schimbărilor climatice pentru securitate''.

Liderii europeni au discutat, de asemenea, despre modalitățile de tratare a atacurilor cibernetice și a amenințărilor hibride și despre relațiile cu vecinii sudici ai Uniunii. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău