Liderii țărilor baltice cer o prezență militară sporită a NATO în regiune
-
07 Iunie 2022 09:50
Președinții Lituaniei și Letoniei au cerut marți, înaintea unei vizite a cancelarului german Olaf Scholz la Vilnius, o prezență militară a NATO mai solidă în statele baltice, în contextul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, relatează DPA, potrivit Agerpres.
Șeful statului lituanian Gitanas Nauseda și omologul său leton Egils Levits s-au pronunțat pentru desfășurarea de trupe suplimentare ale Alianței Nord-Atlantice în regiunea baltică.
''Summitul NATO de la Madrid trebuie să fie summitul deciziilor'', a declarat Gitanas Nauseda, care a adăugat că Lituania speră ca, în cadrul reuniunii ce va avea loc la sfârșitul lui iunie în capitala Spaniei, să ajungă la un acord cu aliații săi cu privire la ''trecerea de la descurajare la apărare activă, de la batalion la brigadă, de la poliție aeriană la apărare aeriană''.
La rândul său, Egils Levits și-a exprimat speranța că vizita cancelarului german la Vilnius va aduce ''propuneri concrete'' pentru consolidarea apărării flancului estic al Alianței Nord-Atlantice.
În timpul vizitei la Vilnius, Scholz va avea discuții cu Nauseda și cu premierii celor trei țări baltice, agenda fiind marcată de problema întăririi securității în flancul estic al NATO în contextul agresiunii ruse din Ucraina.
Ulterior, Olaf Scholz va vizita soldații germani staționați în baza militară de la Rukla, unde Germania conduce un grup de luptă al NATO. Grupul a fost consolidat cu trupe germane și norvegiene înaintea începerii războiului din Ucraina, numărul total al militarilor NATO desfășurați la Rukla sporind de la 1.200 la 1.600.
''Suntem recunoscători pentru contribuția lor la securitatea țării noastre și a întregii regiuni. Suntem gata să primim mai multe trupe prin furnizarea întregului sprijin și infrastructurii necesare'', a mai declarat președintele Lituaniei.
Lituania are frontieră comună cu enclava rusă Kaliningrad, dar și cu Belarus, țară al cărei teritoriu a fost folosit de armata rusă pentru a-și lansa invazia împotriva Ucrainei.
Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată și nejustificată contra Ucrainei. Moscova susține că este vorba despre o ''operațiune militară specială de denazificare'' a țării vecine și de protejare a comunității rusofone din estul Ucrainei.