Liderii statelor UE analizează noi propuneri privind planul de relansare economică și speră să depășească disensiunile

  • 18 Iulie 2020 14:07
Liderii statelor UE analizează noi propuneri privind planul de relansare economică și speră să depășească disensiunile

Liderii europeni reiau sâmbătă negocierile privind planul de relansare a economiei Uniunii Europene, în a doua zi a summitului european de la Bruxelles, în încercarea de a convinge grupul țărilor ''frugale'', condus de Austria și Olanda, să avanseze către un acord între Cei 27. Vineri discuțiile au durat mai mult de 12 ore și s-au terminat într-un impas, din cauza poziției considerate prea dură a Olandei cu privire la controlul fondurilor ce ar putea fi distribuite, informează DIGI24.ro.

Propunerile au fost testate ''în diferite formate'', precun și în sesiunea plenară care a început la ora 12.00, precizează sursa citată

Principalele puncte de divergență sunt, până în prezent, repartizarea subvențiilor și a împrumuturilor și condițiile de acordare a fondurilor respective.

Este pentru prima dată după cinci luni când șefii de stat sau de guvern se reunesc în persoană la Bruxelles, purtând mască de protecție pe față, din cauza pandemiei de coronavirus.

Discuții blocate de pretențiile Olandei

Plan de relansare a economiei UE este alcătuit din 250 de miliarde de euro împrumuturi și subvenții de 500 de miliarde de euro, care nu vor trebui rambursate de statele beneficiare. El este însoțit de bugetul multianual al UE (2021-2027) în valoare de 1.074 de miliarde de euro.

Cele patru țări așa-zise "frugale", Olanda, Austria, Danemarca și Suedia - cărora li s-a alăturat Finlanda - emit serioase rezerve în legătură cu această propunere, de care ar urma să beneficieze în special Italia și Spania, două țări foarte afectate de pandemie, dar pe care le consideră cele mai relaxate în domeniul bugetar.

Planul prevede ca banii să fie plătiți în schimbul unor reforme introduse de țările beneficiare. Premierul olandez Mark Rutte reclamă ca planurile de reformă ale fiecărui stat să fie validate în unanimitate de cei 27, nu cu majoritatea calificată. Cu alte cuvinte, el vrea un drept de veto, cerere pe care însă o formulează singur, potrivit mai multor surse.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău