Liderii lumii, îndemnați să ''salveze umanitatea''

  • 01 Noiembrie 2021 17:15
Liderii lumii, îndemnați să ''salveze umanitatea''

Lumea trebuie să acționeze acum pentru "a salva umanitatea" de impacturile catastrofice ale încălzirii climatice, a îndemnat luni secretarul general al ONU în fața liderilor lumii întregi reuniți la Glasgow pentru foarte așteptata conferință COP26 privind clima, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"A venit timpul să spunem 'destul' ", a spus Antonio Guterres în fața a peste o sută de lideri de pe toate continentele, printre care americanul Joe Biden, indianul Narendra Modi sau francezul Emmanuel Macron.

"Destul brutalizării biodiversității! Destul sinuciderii cu carbon! Destul tratării naturii ca pe o toaletă! Destul cu arderea, forarea și extragerea tot mai în adâncime! Ne săpăm propriile morminte", a mai spus el, denunțând "dependența noastră de energii fosile".

"Omenirea a tras mereu de timp în problema climei. Mai este un minut până la miezul nopții pe ceasul apocalipsei. Trebuie să acționăm acum", a spus prim-ministrul britanic Boris Johnson, gaza summitului, avertizând asupra furiei "incontrolabile" pe care ar provoca-o un eșec al acestei COP26 la șase ani după Acordul de la Paris.

"Copiii noștri, copiii încă nenăscuți și copiii lor (...), nu ne vor ierta dacă vom eșua", a mai spus el, reiterând că toate promisiunile vor fi considerate "bla bla", o formulă folosită inițial de Greta Thunberg.

Observatorii sperau ca reuniunea din weekend a liderilor G20, care reprezintă aproape 80% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră, va da un puternic elan acestei COP scoțiene amânate cu un din cauza COVID-19.

G20 a reafirmat la unison obiectivul de a limita încălzirea la +1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială, adăugând o ambiție de neutralitate din punct de vedere al emisiilor de carbon până la jumătatea secolului și de încheiere a subvențiilor către centralele cu cărbune. Asta nu a convins însă nici ONG-urile, nici pe Antonio Guterres, care și-au declarat dezamăgirea.

SUA, al căror președinte urmează să ia cuvântul luni după-amiază, au arătat că degetul spre Beijing, declarându-se "decepționate" de absența angajamentelor Chinei, principalul poluator mondial, și ale Rusiei la G20. Președinții rus și chinez se numără printre marii absenți ai COP26, dar un mesaj scris al lui Xi Jinping urmează să fie dat publicității luni.

Angajamentele actuale a circa 200 de semnatari ai acordului de la Paris, dacă vor fi respectate, vor duce la o încălzire "catastrofică" de 2,7 grade Celsius, potrivit ONU.

După ce China a depus formal noile sale angajamente privind combaterea schimbării climatice care reiau, fără să le consolideze, promisiunile făcute de președintele Xi Jinping, India, alt poluator major, se află acum în centrul atenției.

Dacă premierul Indian Narendra Modi face anunțuri în discursul său de luni după-amiază, asta "ar putea pune presiune asupra Chinei și altora", a comentat Alden Meyer, analist în cadrul centrului de reflecție E3G.

Un alt subiect arzător, promisiunea încă nerespectată a țărilor bogate de a aduna 100 de miliarde de dolari pe an începând din 2020 pentru a veni în ajutorul țărilor în curs de dezvoltare. Obiectivul a fost de facto amânat cu trei ani, până în 2023, întârind criza între Nord, responsabil de încălzire, și Sud, victimă a efectelor sale.

"Finanțarea luptei împotriva schimbării climatice nu este caritate. Este o chestiune de justiție", a subliniat duminică Lia Nicholson, în numele Alianței micilor state insulare (AOSIS), denunțând astfel refuzul marilor economii de a renunța la cărbune.

Previziunile experților ONU în climă (GIEC), care estimează că pragul de +1,5 °C ar putea fi atins cu zece ani mai devreme decât era prevăzut, în jur de 2030, sunt "terifiante", a adăugat ea. "Și mai terifiante sunt pentru aceia dintre noi cei care suntem în prima linie a acestei crize, suferind deja consecințe teribile" într-o lume care s-a încălzit deja cu circa 1,1 °C.

Toate promisiunile așteptate la COP26 vor fi urmărite îndeaproape de tinerii militanți care s-au deplasat la Glasgow, în pofida obstacolelor legate de pandemie.

"În calitate de cetățeni ai acestei planete, facem apel la voi să înfruntați urgența climatică", pledează într-o scrisoare deschisă mai mulți dintre ei, între care suedeza Greta Thunberg, venită sâmbătă cu trenul în Scoția. "Nu anul viitor. Nu luna viitoare. Acum", se menționează în acest apel care beneficiase până luni de aproape un milion de semnături.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău