Liderii G7, pregătiți să impună sancțiuni și mai dure Rusiei

  • 05 Iunie 2014 08:14
Liderii G7, pregătiți să impună sancțiuni și mai dure Rusiei

Liderii G7 au afirmat aseară că sunt pregătiți să impună sancțiuni și mai dure Rusiei dacă aceasta nu va contribui la restabilirea stabilității în estul Ucrainei, informează Agerpres.

Anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia și acțiunile de destabilizare a estului Ucrainei sunt inacceptabile și trebuie să înceteze, adaugă liderii G7. Ei fac apel la Rusia să recunoască rezultatul alegerilor prezidențiale de la 25 mai, 'să termine retragerea forțelor militare din apropierea frontierei cu Ucraina, să stopeze fluxul de arme și de militanți spre Ucraina' și 'să-și utilizeze influența pe lângă separatiștii înarmați pentru ca aceștia să depună armele și să renunțe la violență'.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat într-o conferință de presă că Occidentul va verifica 'iar și iar' dacă există vreun progres în detensionarea situației. Dacă nu avem progrese în chestiunile pe care trebuie să le rezolvăm există posibilitatea de sancțiuni, chiar sancțiuni dure din faza a treia, a adăugat ea.

Angela Merkel a mai afirmat că liderii G7 au căzut de acord asupra unei liste de cereri care îi vor fi prezentate liderului rus Vladimir Putin în următoarele zile și care au drept scop stabilizarea situației din Ucraina. Printre acestea se află cooperarea cu președintele ucrainean ales Petro Poroșenko, luarea de măsuri pentru a pune capăt fluxului de arme și de combatanți dinspre Rusia sau implementarea de măsuri pentru asigurarea furnizării de gaz.

A doua zi a summitului G7 se va concentra asupra necesității de a prioritiza securitatea aprovizionării energetice. 'Folosirea aprovizionării energetice ca mijloc de coerciție politică sau ca amenințare la securitate este inacceptabil', se menționează în declarația care urmează să fie dată publicității astăzi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău