Liderii europeni, prezenți astăzi la Vilnius, la ceremonia care marchează centenarul independenței Lituaniei

  • 16 Februarie 2018 07:29
Liderii europeni, prezenți astăzi la Vilnius, la ceremonia care marchează centenarul independenței Lituaniei

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și președintele Consiliului European, Donald Tusk, vor merge astăzi în Lituania pentru a lua parte la ceremoniile care amrchează 100 de ani de la declarația de independență a statului, semnată la 16 februarie 1918, potrivit agendei șefului Executivului european, dar și unei postări a lui Tusk pe pagina sa de Facebook.

Juncker va participa la o cină de lucru alături de Dalia Grybauskaitė, președintele Lituaniei și va avea o întâlnire cu premierul Saulius Skvernelis.

Printre cei care vor mai participa la evenimentele care marchează centenarul restaurării statului lituanian după Primul Război Mondial se numără și președintele polonez, Andrej Duda, care va efectua o vizită de trei zile în cadrul căreia se va întâlni cu mai mulți omologi europeni, printre care și președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale poloneze, citat de CaleaEuropeana.ro

Acestuia i se alătură și președintele leton Raimonds Vejonis, șeful statului estonian, Kersti Kaljulaid, președintele Islandei, Gudni Johannesson, șeful statului ucrainean, Petro Poroshenko, dar și președintele georgian Giorgi Margvelashvili.

Lituania a guvernat în Evul Mediu unul dintre cele mai vaste imperii europene care se întindea de la Marea Baltică la Marea Neagră și includea teritorii care aparțin astăzi statelor Belarus, Ucraina, Polonia și Rusia.

Spre finalul secolului al XVIII-lea, atât Regatul Poloniei cât și Marele Ducat al Lituaniei au fost gradual împărțite între vecinii lor puternici. Rusia a controlat teritoriile lituaniene până la căderea imperiului țarilor în timpul Primul Război Mondial.

Declarația de Independență au fost semnată la 16 februarie 1918 de Consiliul Lituaniei și proclama restaurarea unui stat independent lituanian, guvernat pe principii democratice, cu capitala la Vilnius.

În timpul celui De-al Doilea Război Mondial, URSS a anexat Lituania, care a fost prima republică sovietică ce și-a proclamat independența în 1990. Această țară, care în prezent are 2,8 milioane de locuitori, a aderat la UE și NATO în 2004.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău