Liderii europeni au ajuns la un acord privind pachetul de redresare economică, după unul dintre cele mai lungi summituri UE din istorie

  • 21 Iulie 2020 08:19
Liderii europeni au ajuns la un acord privind pachetul de redresare economică, după unul dintre cele mai lungi summituri UE din istorie

Liderii țărilor Uniunii Europene și ai instituțiilor comunitare au ajuns, marți, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 și asupra Fondului UE de relansare economică post-pandemie., scrie Digi24.ro

"Bună dimineața tuturor! Avem un acord. Am reușit! Europa este puternică, Europa este unită!", a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European, la încheierea summitului Uniunii Europene.

Liderii țărilor europene și ai instituțiilor UE au aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 de miliarde de euro.

În plus, a fost aprobat Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, format din subvenții nerambursabile de 390 de miliarde de euro și din credite de 360 de miliarde de euro.

"Am negociat patru zile și nopți lungi, peste 90 de ore, dar a meritat", a afirmat, la rândul său, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Macron: O zi istorică pentru Europa

"Este o zi istorică pentru Europa", a transmis, prin Twitter, președintele Franței, Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro.

Președintele Franței a exprimat regret că au fost menținute reduceri ale contribuțiilor bugetare pentru unele țări. "Putem regreta că au fost menținute aceste reduceri, dar ar fi fost o altă luptă, ar fi fost necesară o schimbare a filosofiei. Germania a acceptat să nu majoreze reducerea bugetară cum au făcut alții, astfel că, net, este chiar o scădere. Realitatea discuțiilor din ultimele zile este că Germania, Franța, Italia și alții au acceptat să transfere lucruri altor țări pentru a le convinge. Este un mecanism perfect? Nu, dar am reușit să schimbăm un lucru fundamental, să facem împrumuturi în comun și să avem un mecanism real de transfer", a subliniat Emmanuel Macron, potrivit site-ului Politico.eu.

Premierul Belgiei: Un acord foarte bun

"Avem un acord. Și este un acord foarte bun! Cu un buget pentru perioada 2021-2027 de 1.074 de miliarde de euro și un plan de relansare de 750 de miliarde, Uniunea Europeană nu a mai decis niciodată să investească într-un mod atât de ambițios în viitor", a declarat, la rândul său, premierul Belgiei, Sophie Wilmes.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău