Liderii de grupuri din Parlamentul European refuză să stabilească o dată pentru ratificarea acordului comercial postBrexit, în semn de protest

  • 04 Martie 2021 16:57
Liderii de grupuri din Parlamentul European refuză să stabilească o dată pentru ratificarea acordului comercial postBrexit, în semn de protest

Parlamentul European a refuzat joi să stabilească o dată pentru votul său asupra acordului comercial post-Brexit, în semn de protest față de ceea ce Uniunea Europeană percepe drept o schimbare unilaterală de către Marea Britanie a aranjamentelor privind Irlanda de Nord, relatează Reuters.

Se aștepta ca liderii de grupuri din PE să stabilească în ședința de joi a Conferinței președinților o dată în martie pentru votul asupra acordului comercial post-Brexit. Totuși, ei au refuzat să facă acest lucru după ce guvernul britanic a extins unilateral perioada de grație pentru controale asupra importurilor alimentare în Irlanda de Nord, o decizie despre care Bruxellesul susține că încalcă termenii acordului de divorț.

Guvernul britanic a dat asigurări joi că nu a încălcat tratatul de Brexit încheiat cu UE prelungind unilateral o măsură specifică privind Irlanda de Nord menită să faciliteze schimburile comerciale.

"Aceste tipuri de măsuri operaționale au numeroase precedente și sunt curente în alte acordurile comerciale internaționale", a declarat un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson, potrivit AFP.

Ele "sunt perfect în concordanță cu intenția noastră de a ne achita cu bună credință de obligațiile noastre prevăzute în protocolul nord-irlandez", a adăugat el.

Guvernul britanic a decis miercuri să prelungească până la 1 octombrie perioada de grație pentru controalele controversate asupra produselor agroalimentare între Marea Britanie și Irlanda de Nord, prevăzute pentru a le permite întreprinderilor să se adapteze la noile dispoziții post-Brexit.

Este vorba despre o măsură "temporară" menită să evite perturbări majore "în cadrul unei aplicări pragmatice și proporționale a protocolului nord-irlandez", a subliniat într-o declarație scrisă către Parlament secretarul de stat pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:2,57 m/s
Tue
4
Wed
2
Thu
1
Fri
1
Sat
1
Arhivă Radio Chișinău