Liderii Consiliului Europei fac apel la unitate și la reinstaurarea păcii

  • 23 Februarie 2023 19:00
Liderii Consiliului Europei fac apel la unitate și la reinstaurarea păcii

Liderii Consiliului Europei (CoE) au condamnat joi în termenii cei mai fermi ''agresiunea persistentă a Rusiei'' și și-au reafirmat ''sprijinul neclintit pentru Ucraina și independența, suveranitatea și integritatea sa teritorială în frontierele sale recunoscute internațional'', indică un comunicat al CoE.

Ministrul islandez de externe și președinte al Comitetului de miniștri al Consiliului Europei, Thórdís Reykfjörd Gylfadóttir, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Tiny Kox, secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, comisarul pentru drepturile omului, Dunja Mijatovic, și președintele Congresului puterilor locale și regionale, Leendert Verbeek, au semnat o declarație la împlinirea unui an de la începerea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie 2022, transmite Agerpres.

''În urmă cu un an, Federația Rusă comitea o agresiune militară nejustificată și neprovocată contra Ucrainei, în violarea flagrantă a dreptului internațional, în special a statutului Consiliului Europei.

În contextul în care războiul de agresiune intră în al doilea său an, noi condamnăm cu cea mai mare fermitate agresiunea persistentă a Rusiei și ne reafirmăm sprijinul neclintit pentru Ucraina și independența, suveranitatea și integritatea sa teritorială în frontierele sale recunoscute internațional.

Condamnăm decizia Federației Ruse de a nu ține cont de multiplele apeluri care i-au fost lansate de a pune capăt ostilităților și de a-și retrage trupele, în loc să le intensifice prin mobilizare și desfășurare de forțe suplimentare și prin anexarea ilegală a teritoriilor pe care ea le ocupă în Ucraina'', indică declarația liderilor Consiliului Europei.

Aceștia cer din nou Rusiei să pună capăt imediat agresiunii sale și să-și retragă ''toate forțele de ocupație de pe teritoriul ucrainean''.

''Suntem hotărâți să sprijinim statul nostru membru, Ucraina, guvernul său, și suntem solidari cu curajosul popor ucrainean'', adaugă documentul citat.

Consiliul Europei menționează că în ultimele 12 luni în Ucraina au fost comise încălcări grave ale dreptului internațional umanitar și ale drepturilor omului și că este imperativ să se stabilească responsabilitățile pentru toate infracțiunile comise.

De asemenea, CoE deplânge strămutările și transferurile forțate și ilegale către Rusia și în teritoriile ucrainene ocupate temporar de Rusia, ce afectează cetățeni ucraineni, inclusiv copii.

''Federația Rusă trebuie să pună capăt acestor acte ilicite și toți ucrainenii, în particular copiii, trebuie să fie autorizați imediat să se întoarcă la căminele lor, în deplină securitate'', subliniază declarația.

În final, liderii Consiliului Europei fac apel la ''restabilirea păcii pe baza dreptului internațional, stabilirea responsabilităților, justiție și respectarea drepturilor omului''. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău