Liderii a 4 state din Balcanii de Vest discută din nou despre libera circulație a forței de muncă

  • 22 Decembrie 2019 08:30
Liderii a 4 state din Balcanii de Vest discută din nou despre libera circulație a forței de muncă

Liderii a patru state din Balcanii de Vest s-au întâlnit din nou sâmbătă pentru a discuta despre planurile lor privind libera circulație a bunurilor și persoanelor în regiune pentru a stimula comerțul și investițiile, o inițiativă sprijinită de UE, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Liderii din Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord și Albania s-au întâlnit în capitala albaneză Tirana pentru a treia oară pentru a discuta despre această inițiativă.

Toate țările din Balcanii de Vest, afectate de războaiele din anii '90, aspiră să intre în Uniunea Europeană, dar aderarea lor a fost încetinită de Brexit și de lipsa de reforme interne.

Serbia și Muntenegru negociază deja aderarea la UE, în timp ce procesul a fost amânat în octombrie pentru Albania și Macedonia de Nord.

"Nu putem supraviețui fără asta, pentru că suntem mici și insignifianți dacă nu ne mărim piața muncii și pe cea economică", a declarat presei președintele sârb Aleksandar Vucic după discuții.

"Vom încerca să creăm o piață a muncii comună care înseamnă, comparativ, un nivel mai mare de atracție pentru investitorii străini", a adăugat el.

Sârbii, muntenegrenii, macedonenii și albanezii ar putea lucra în fiecare dintre celelalte țări dată fiind criza de locuri de muncă, iar acestea ar putea să-și alinieze regulile pentru a crea o piață de până la 12 milioane de persoane, a mai spus el.

Prim-ministrul albanez Edi Rama a spus că Uniunea Europeană susține acest plan.

"Comisia Europeană pregătește granturi de 1,2 miliarde de euro pentru țările noastre pentru a ne ajuta să implementăm acordurile", a spus Rama.

Ridicarea barierelor și a punctelor de control la frontieră ar înlesni comerțul transfrontalier și le-ar permite turiștilor străini să se deplaseze în regiune fără a aștepta la frontiere, au apreciat cei patru lideri.

"Dacă turiștii chinezi aterizează pe aeroportul din Belgrad, ei ar trebui să se poată deplasa liber în toate țările din regiune", a spus premierul nord-macedonean Zoran Zaev.

Regiunea Balcanilor de Vest face parte din acordul CEFTA și din Procesul de la Berlin susținut de economiile mari ale UE.

"Orice decizie regională ar trebui să contribuie la crearea unui progres dinamic care să aducă țările noastre în UE cât de curând posibil", a adăugat președintele muntenegrean Milo Djukanovic.

Celelalte țări din Balcanii de Vest, Bosnia-Herțegovina și Kosovo nu au participat la convorbiri, notează Reuters.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău