Lideri europeni discută despre înființarea în afara UE a unui centru de solicitanți de azil respinși

  • 06 Iunie 2018 15:36
Lideri europeni discută despre înființarea în afara UE a unui centru de solicitanți de azil respinși

Premierul Danemarcei, Lars Lokke Rasmussen, a afirmat marți că poartă negocieri cu alți lideri europeni despre înființarea într-o țară de pe continent, dar în afara Uniunii Europene, a unei tabere pentru solicitanți de azil respinși, relatează miercuri agenția Reuters.

Potrivit media daneze, Germania, Olanda și Austria figurează printre țările implicate în discuții și există speranța că un proiect-pilot inițial ar putea deschide calea pentru un nou sistem european în domeniul azilului ce va oferi un control mai mare decât sistemul actual.

''Sunt optimist. Pe baza discuțiilor mele cu alți lideri europeni - și a dialogului ce are loc la nivel oficial - mă aștept să fim în măsură să facem primul pas în acest an'', a declarat Rasmussen într-un discurs care a marcat Ziua Constituției.

Convorbirile au loc direct între guverne europene, și nu în cadrul UE, a precizat premierul danez pentru media locale.

''Sincer fiind, va fi într-o țară care nu este pe lista cu destinații preferate ale migranților sau ale traficanților de ființe umane'', afirma Rasmussen în discursul său.

Afluxul în Danemarca de solicitanți de azil care fug de război și de violențe din Orientul Mijlociu și din alte regiuni a scăzut la circa 1.000 în primele patru luni ale acestui an, față de 21.000 în 2015. Comparativ cu țările vecine Suedia și Germania, Danemarca a oferit azil în general unui număr mai mic de persoane raportat la populația sa.

Rasmussen a refuzat să comenteze pentru media locale ce țări ar putea găzdui o astfel de tabără, deși el a spus că va fi într-un loc care ''nu este îndeosebi de atractiv'' pentru traficanți. Biroul premierului a refuzat de asemenea să ofere mai multe informații, precizează Reuters.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău