Lideri din întreaga lume au reacționat după incendiul de la Catedrala Notre-Dame

  • 16 Aprilie 2019 09:52
Lideri din întreaga lume au reacționat după incendiul de la Catedrala Notre-Dame

Lideri din întreaga lume, dar și parizieni de rând și turiști, au reacționat în urma incendiului devastator care a distrus o parte din Catedrala Notre-Dame din Paris, informează site-ul France 24, citat de Mediafax.

Mii de turiști și parizieni s-au adunat luni seara pe ambele maluri ale Senei, în timp ce Catedrala Notre-Dame, una dintre cele mai mari atracții turistice din capitala franceză și unul dintre principalele simboluri ale Franței, era mistuită de flăcări. De-a lungul podului Pont au Change, care leagă Ile de la Cité de malul drept al Senei, zeci de persoane au cântat în cor Ave Maria.

„Parisul este desfigurat”, „orașul acesta nu va mai fi niciodată ca înainte”, „este o tragedie”, au spus cei mai mulți din cei prezenți.

Însă nu doar cetățenii de rând au reacționat față de incendiul care aproape a distrus Notre-Dame. Primarul Parisului, Anne Hildalgo, a declarat că „toți parizienii și toți francezii sunt în doliu pentru această emblemă a istoriei noastre”.

Mesaje de solidaritate au apărut rapid și de la lideri din întreaga lume. „Notre-Dame aparține întregii umanități. A inspirat scriitori, pictori, filozofi și vizitatori din întreaga lume”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

„Sunt îngrozit de imaginile de la Paris, cu flăcările de la Catedrala Notre-Dame, un exemplu unic de clădire de patrimoniu mondial, care a rezistat din secolul al XIV-lea. Gândurile mele se îndreaptă către poporul și Guvernul francez”, a postat și secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că gândurile sale „merg la poporul francez în această seară”, în timp ce Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel, a spus că imaginile cu catedrala în flăcări sunt „dureroase”. „Notre-Dame este un simbol al Franței și al culturii noastre europene. Suntem alături de prietenii noștri francezi”, a adăugat el.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a descris incendiul ca fiind „oribil” și le-a sugerat pompierilor să utilizeze avioane cisternă pentru stingerea flăcărilor. Autoritățile franceze au anunțat la scurt timp că o astfel de intervenție nu poate fi realizată, întrucât ar pune în pericol clădirea.

„Ne exprimăm solidaritatea cu catolicii francezi și cu cetățenii Parisului. Ne rugăm pentru pompieri și pentru toți cei care fac tot posibilul pentru a controla situația”, a anunțat și Vaticanul, prin intermediul unui comunicat.

Președintele României Klaus Iohannis a scris, aseară, pe Twitter: 'Vești sfâșietoare vin de la Paris. Notre-Dame, un simbol istoric al culturii europene, este în flăcări în această seară. România este alături de Franța'.

Un incendiu a izbucnit, luni seară, la Catedrala Notre-Dame din Paris, la ora 18.50, la o sursă a sistemului de încălzire al catedralei.

Catedrala romano-catolică Notre-Dame din Paris, situată în Arondismentul 4 al capitalei Franței, a fost construită în perioada 1163-1345 în stil gotic. Catedrala este unul dintre monumentele emblematice ale Parisului.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău