Lideri civici unioniști au anunțat că vor participa la alegeri pe listele Partidului Democrația Acasă
-
26 Decembrie 2018 13:47
Liderii civici unioniști au anunțat că vor participa la alegerile parlamentare din 24 februarie pe listele Partidului Democrația Acasă care va avea drept siglă simbolul „Unirea”. Într-o conferință de presă la IPN, Ion Leașcenco, președintele Blocului Unității Naționale a menționat că decizia de participare în alegeri a fost luată în urma conjuncturii politice actuale, în care majoritatea partidelor declarate unioniste s-au retras sau și-au anunțat susținerea pentru alte formațiuni politice care nu reprezintă electoratul unionist și era necesar ca acest electorat să fie reprezentat în aceste alegeri.
Ion Leașcenco a mai menționat că electoratul unionist este unul masiv și chiar și cele mai pesimiste sondaje arată că 20-25% din electorat este unionist, iar de facto, numărul celor care susțin unirea cu România se apropie de masa critică de 50%. „Cu toate acestea, electoratul unionist, care este cel mai conștiincios, a ales mereu să voteze util. Unioniștii nu s-au simțit niciodată reprezentați de actorii politici încât să le ofere mandat de încredere. Primesc zilnic zeci de apeluri, în care primari, artiști, consilieri locali mă întreabă ce facem, pe mâinile cui lăsăm unirea. Acești oameni, oamenii noștri, trebuie reprezentați cu demnitate în viitorul parlament”, a mai declarat Ion Leașcenco.
Anatol Ursu, fostul lider a mișcării civice unioniste „Tinerii Moldovei”, a menționat că este timpul ca toate proiectele unioniste desfășurate la nivel civic să ia amploare, iar acest lucru este posibil doar prin implicarea actorilor civici în politică. Potrivit acestuia, implicarea în actul guvernamental și stabilirea unor politici clare de colaborare multidimensională cu România este următorul pas logic care trebuie realizat.
„Unioniștii sunt cea mai activă partea a societății civile. Am început munca civică voluntară pentru Unire în februarie 2010. În opt ani, mișcarea civică unionistă a cunoscut o creștere progresivă, iar proiectele desfășurate au fost din ce în ce mai mari. Mai mult de o treime din primăriile din republică au acorduri de înfrățire cu primării din România. Datorită colaborărilor au fost realizate proiecte de zeci și sute de mii de euro de care beneficiază direct cetățenii Republicii Moldova. Au fost realizate multiplele campanii de informare”, a mai declarat Anatol Ursu.
Vasile Costiuc, actualul președinte al Partidului Democrația Acasă, s-a arătat deschis spre colaborare cu tinerii unioniști. „Mă bucur că, în sfârșit, acești tineri, care au demonstrat ani de zile prin munca lor civică, absolut dezinteresată, că sunt devotați cauzei, au decis să facă acest pas. Dintotdeauna am fost unionist. Scopul participării în aceste alegeri este de a oferi o alternativă tânără, românească și cel mai important, curată pentru oamenii noștri, pentru cei care așteaptă deja de 27 de ani pași concreți spre Unire”, a mai declarat liderul Partidului Democrația Acasă.
Alina Panico, jurnalistă, a menționat că a decis să se implice în aceste alegeri deoarece exista riscul ca electoratul unionist să rămână nereprezentat și marginalizat. „ Mi se pare firesc să candidez alături de colegii mei din mișcarea unionistă pentru a pune umărul la edificarea Unirii, iar următorul pas în consolidarea noii forțe politice unioniste este contactarea tuturor primarilor și consiliilor locale care au votat Unirea în anul centenar” a mai spus Alina Panico.
sursa: IPN