Lidera opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaia efectuează o vizită în R. Moldova

  • 20 Octombrie 2023 16:08
Lidera opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaia efectuează o vizită în R. Moldova

Lidera opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaia efectuează o vizită în Republica Moldova pentru a participa în perioada 20-21 octombrie la Moldova Women Forum 2023, transmite MOLDPRES.

Totodată, Tihanovskaia a anunțat că va avea întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și deputații din Grupul de prietenie „pentru un Belarus democratic”, scrie sursa citată.

„Sunt încântată să încep vizita mea în Moldova la invitația președintelui Maia Sandu. Aștept cu nerăbdare să discutăm despre aspirațiile noastre europene comune. Mă voi alătura Moldova Women Forum 2023 și mă voi întâlni cu speakerul Igor Grosu și grupul pentru un Belarus democratic din Parlamentul de la Chișinău”, a scris Tihanovskaia pe o rețea de socializare.

Pe 21 octombrie, la Castel Mimi se va desfășura prima ediție a Moldova Women Forum 2023. La eveniment vor participa peste 170 de femei și peste 30 de paneliști naționali și internaționali.

Svetlana Tihanovskaia a devenit o figură politică importantă în Belarus, după ce a candidat la alegerile prezidențiale din 2020 în locul soțului ei Serghei Tihanovski, care a fost arestat de autoritățile belaruse cu câteva luni înainte de data scrutinului.

Din cauza protestelor izbucnite imediat după scrutin și a rezultatului alegerilor în defavoarea Svetlanei Tihanovskaia, care au fost calificate de comunitatea internațională drept „fraudate”, aceasta a fost nevoită să plece în exil.

Svetlana Tihanovskaia, în vârstă de 41 de ani, este refugiată în Lituania și se confruntă cu acuzații din partea autorităților din belarus, printre care „înaltă trădare” și „conspirație pentru preluarea neconstituțională a puterii”. Ea a fost condamnată în lipsă la 15 ani de închisoare, în timp ce soțul ei a fost condamnat la 18 de întemnițare pentru „organizarea de dezordini în masă” și „incitare la ură în societate”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău