Liceul „Ștefan cel Mare” din Drochia va fi modernizat cu ajutorul Japoniei

  • 04 Iulie 2023 19:05
Liceul „Ștefan cel Mare” din Drochia va fi modernizat cu ajutorul Japoniei

Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din orașul Drochia va fi modernizat cu ajutorul Japoniei. Un contract de grant în valoare de 61,3 mii de dolari, finanțat de către Guvernul Japoniei în cadrul Programului „Kusanone”, a fost semnat astăzi în cadrul unei ceremonii oficiale. Din contul asistenței primite vor fi reparate săli de clasă și spațiile conexe, vor fi schimbate rețeaua electrică și sistemul de ventilare.

Încăperile se află la etajul al IV-lea al unui bloc de studii, fiind conservate de peste 15 ani. În cadrul spațiilor reabilitate, de care vor beneficia 536 de elevi și 78 de profesori, vor fi organizate sălile de curs pentru limbi străine, istorie și educație pentru societate și pentru alte discipline opționale și activități extra-curriculare. Proiectul va contribui la crearea condițiilor optime pentru buna desfășurare a procesului educațional și extinderea ofertei de studii și activități pentru elevi.

Potrivit ambasadorului Japoniei la Chișinău, Yoichiro Yamada, ultimii ani au reprezentat una dintre cele mai dificile perioade din istoria educației în întreaga lume. Din cauza pandemiei de COVID-19, activitatea școlilor a fost prejudiciată. „Atunci când vaccinurile au ajuns disponibile și ne-au dat speranța că vom reveni la viața obișnuită, școlile din Moldova au fost expuse la efectele unui război neașteptat, inclusiv la necesitatea de a integra în procesul de studii copiii refugiați și de a se adapta la prețurile ridicate pentru toate lucrurile. Anume educația a fost cea care a ajutat societatea umană să depășească astfel de provocăriˮ, a declarat ambasadorul.

Diplomatul japonez și-a exprimat convingerea că prin continuarea reformelor interne Moldova va putea deveni membră a Uniunii Europene. Apartenența la UE va reda Moldovei echitatea, transparența, legi bune și protecție socială. În calitate de membru al UE, Moldova își va putea maximiza potențialul său formidabil de resurse umane. Ambasadorul a adăugat că Japonia este partenerul Moldovei în sectorul educației de mulți ani. „Guvernul Japoniei este mândru să colaboreze cu dumneavoastră, să vă fie alături și să joace un rol modest în această călătorie dificilă, dar onorabilă, până în ziua când Moldova va adera la Uniunea Europeanăˮ, a spus Yoichiro Yamada.

Directorul Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare” din orașul Drochia, Svetlana Capcelea, a precizat că, datorită suportului financiar oferit de Guvernul Japoniei, vor fi create condiții mai bune elevilor și angajaților. Svetlana Capcelea a dat asigurări că ceea ce a fost planificat în proiect se va realiza cu succes și calitatea procesului de învățământ va fi la cel mai înalt nivel.

Programul de granturi pentru securitate umană „Kusanone” a fost lansat în Moldova în anul 2008. Până în prezent, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de peste șapte milioane de dolari pentru 85 de proiecte.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău