Liceenii vor achita mai mult pentru închirierea manualelor noi

  • 08 August 2017 17:10
Liceenii vor achita mai mult pentru închirierea manualelor noi

Mai multe titluri de carte vor fi reînnoite în acest an în școlile și liceele din Republica Moldova. Potrivit directorului Fondul special pentru manuale, Gheorghe Gîrneț, liceenii vor achita o sumă mai mare pentru închirierea manualelor noi decât o făceau pentru aceleași manuale în anii precedenți.

Asta pentru că plata pentru chiria manualelor se stabilește în funcție de anul de utilizare și uzura manualelor. Pe parcursul anilor, prețul acestora va scădea. Elevii claselor I-IX-a vor primi manualele gratuit, transmite IPN.

În anul de studii 2017-2018, vor f reeditate și retipărite mai multe manuale printre care: Limba și literatura română (abecedar), Literatura universală pentru clasa a X-XI-a, Limba și literatura rusă clasa a VII-a, educația tehnologică clasa a V-VI-a, Educația civică clasa a V-a, Limba și literatura engleză clasa a X-a, Limba și literatura franceză clasa a XI-a, Biologia, Fizica, Chimia clasa a VI-a etc.

Pentru a închiria setul de manuale pentru anul de studii 2017-2018, liceenii vor achita între 2,60 lei pentru cartea de Educație civică și 16,70 lei pentru acela la Limba română, în funcție de gradul de uzură. În cazul deteriorării sau pierderii manualului, pentru a-l înlocui liceenii vor achita între 26 și 93,37 lei.

„Termenul de valabilitate” a manualelor în învățământul liceal și gimnazial este de 5 ani, iar în cadrul învățământul primar – de 4 ani. Plata de închiriere pentru fiecare titlu de manual școlar se stabilește de către Fondul special pentru manuale și se aprobă de către Ministerul Educației, conform Hotărârii Guvernului nr. 876 din 22.12.2015 „Cu privire la asigurarea cu manuale a elevilor”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău