Libia: Consiliul de Securitate al ONU solicită plecarea mercenarilor și a luptătorilor străini

  • 16 Decembrie 2020 09:05
Libia: Consiliul de Securitate al ONU solicită plecarea mercenarilor și a luptătorilor străini

Consiliul de Securitate al ONU a cerut marți plecarea mercenarilor și a luptătorilor străini din Libia, într-o declarație unanimă care a inclus și Rusia, țară suspectată că ar fi acoperit trimiterea în Libia a paramilitarilor din grupul privat rus Wagner, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În această declarație, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate solicită "retragerea tuturor luptătorilor și a mercenarilor străini din Libia în conformitate cu acordul de încetare a focului încheiat de părțile libiene pe 23 octombrie, cu angajamentele participanților la Conferința de la Berlin (din ianuarie) și a rezoluțiilor relevante ale Consiliului de Securitate al ONU".

Declarația a fost făcută publică la încheierea unei videoconferințe cu ușile închise a Consiliului de Securitate consacrate Libiei.

În declarația sa, Consiliul de Securitate subliniază, de asemenea,"importanța unui mecanism credibil și eficient de monitorizare a încetării focului condus de Libia".

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, urmează să prezinte Consiliului la sfârșitul lunii decembrie opțiuni pentru crearea acestui mecanism care ar urma să funcționeze sub egida ONU.

În privința acestui mecanism, țările europene ar dori ca el să fie cât mai solid, să includă eventual o prezență la fața locului, în timp ce secretariatul Națiunilor Unite ar prefera o implicare minimă a ONU, au declarat pentru AFP diplomați sub protecția anonimatului.

ONU nu dispune până acum în Libia decât de o mică misiune politică de aproximativ 230 de persoane.

Mecanismul preconizat ar trebui să poată monitoriza aplicarea încetării focului și plecarea mercenarilor și a luptătorilor străini, consideră țările europene, care refuză varianta în care aceștia ar urma să rămână în Libia, în calitate de "consilieri militari".

La începutul lunii decembrie, emisarul interimar al ONU în Libia, Stephanie Williams, a susținut că aproximativ 20.000 de "forțe străine și / sau mercenari" se află încă în Libia. "Există acum 10 baze militare (în Libia) ocupate total sau parțial de forțe străine", a spus Williams.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău