Liberalismul, toleranța și egalitatea de gen - ”învățături false”, afirmă Igor Dodon. 3 plângeri depuse la Consiliul pentru eliminarea discriminării

  • 26 Februarie 2018 15:26
Liberalismul, toleranța și egalitatea de gen - ”învățături false”, afirmă Igor Dodon. 3 plângeri depuse la Consiliul pentru eliminarea discriminării

Trei plângeri au fost depuse pe numele președintelui Igor Dodon la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, după un mesaj postat de șeful statului pe o rețea de socializare. Acestea au fost comasate și vor fi examinate în cadrul unui dosar comun, a precizat pentru Radio Chișinău, președintele Consiliului, Ian Feldman.

Igor Dodon a calificat liberalismul, toleranța și egalitatea de gen ca fiind ”învățături false” impuse cetățenilor Republicii Moldova.

Ulterior, postarea sa de pe Facebook a fost redactată, iar consilierul său, Ion Ceban, a precizat că mesajul nu îi aparține președintelui și și-a cerut scuze de la cei ”care s-au simțit lezați de greșeala regretabilă care s-a strecurat în postare”. 

Nu este pentru prima dată când Igor Dodon lansează în spațiul public mesaje discriminatorii și chiar instigatoare la ură. Raportul pentru drepturile omului al Amnesty International pentru 2017 a făcut trimitere la acestea, declarații pe care le-a calificat ca fiind homofobe și xenofobe. În legătură cu mesajul ce discreditează valori ca liberalismul, egalitatea de gen și toleranța, chiar dacă a acesta a fost ulterior retras, președintele a dat dovadă de iresponsabilitate, este de părere directoarea executivă a Amnesty Moldova, Cristina Pereteatcu:

„Este clar că nu dumnealui gestionează contul, probabil cineva din echipa lui, dar asta este o mare iresponsabilitate. Chiar dacă nu însuși dumnealui gestionează contul, dar este o mare iresponsabilitate, cu atât mai mult – când vine din partea unui președinte”.

Pe de altă parte, directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, nu crede în sinceritatea scuzelor prezentate ulterior de Președinție.

„Acea postare inițială care a apărut pe Facebook este în fond important să înțelegem că, cam în jurul la asta se învârt opiniile domnului președinte. Eu nu înțeleg dacă sunt într-adevăr ale lui sau sunt ”jucate” de domnul președinte. Este important că domnia să se axează pe aceste principii”, subliniază Arcadie Barbăroșie.

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a adoptat anterior patru decizii referitoare la diferite discursuri ale lui Igor Dodon, înainte și după ce a devenit președinte, pe care le-a catalogat ca fiind discriminatorii. Acesta a fost somat să își ceară public scuze, dar nu a nu a făcut acest lucru, iar legislația nu prevede mecanisme de sancționare, a explicat președintele Consiliului, Ian Feldman.

„Consiliul a constatat că acesta este un discurs discriminatoriu, dar nu are pârghii de a sancționa. În primul rând, ”discurs discriminatoriu” - nu există așa un articol în Codul Contravențional, în al doilea rând – cu imunitatea e mai complicat. Ca și în toate celelalte cazuri de discriminare, care nu vizează doar mesajele lui Igor Dodon, îndemn fiecare persoană care se consideră discriminată să-și apere drepturile și să se adreseze la Consliliu”, spune Ian Feldman.

La începutul lunii martie, însă, expiră mandatele a doi dintre membrii Consiliului care va deveni astfel nefuncțional până la numirea noilor membri de către Parlament.

Am solicitat explicații suplimentare de la consilierul președintelui, Ion Ceban, dar acesta nu a răspuns cererii noastre.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău