Liberalii au acuzat PDM că ar face alianță cu socialiștii

  • 02 Iunie 2017 14:42
0%
00:00:00
00:00:00

Partidul Liberal a anunțat vineri, 2 iunie, oficial și în plenul Parlamentului că trece în opoziție. Liberalii au acuzat Partidul Democrat că ar face justiție politică și că ar fi făcut alianță cu socialiștii.

PSRM a respins aceste acuzații, iar Partidul Democrat a declarat anterior că decizia PL de a se retrage de la guvernare ar fi o acțiune determinată de raționamente politice, în contextul alegerilor parlamentare din 2018. 

Într-o declarație prezentată de deputatul liberal, Roman Boțan, PL acuză PDM că  și-a subordonat toate organele de drept, iar mai mulți fruntași ai PL, inclusiv prim-vicepreședintele Dorin Chirtoacă, primarul de Chișinău, au fost arestați încălcându-li-se prezumția nevinovăției. PL susține că a făcut alianța cu PDM în 2016 pentru a evita alegerile parlamentare anticipate care ar fi adus forțele pro-ruse la guvernare. PL susține că dezideratul formațiunii rămâne unirea cu România și se pronunță pentru apropierea Republicii Moldova de UE și NATO. 

În replică, deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea, a declarat că formațiunea sa nu este în coaliție cu PDM.

Amintim că Partidul Liberal a luat decizia să treacă în opoziție acum o săptămână, după ce câțiva membri marcanți ai formațiunii inclusiv Dorin Chirtoacă și ministrul Transporturilor Iurie Chirinciuc au fost reținuți în dosare de corupție și trafic de influență. La începutul acestei săptămâni membrii Guvernului din partea PL și majoritatea miniștrilor-adjuncți și conducători ai instituțiilor de stat au demisionat.

Partidul Democrat a comentat decizia PL drept o acțiune politică menită să îmbunătățească imaginea partidului la alegerile parlamentare din 2018. Democrații susțin că și după retragerea PL, guvernul se bucură de sprijinul unei majorități parlamentare. PD nu a precizat cu cine va forma o nouă coaliție, dar experții opinează că cel mai probabil cu grupul popular-european, format din foști liberal-democrați, o parte din care au susținut și până acum majoritatea parlamentară. PDM și grupul PPEM ar avea împreună 52 de mandate de deputat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău