Liban: A treia zi a manifestațiilor împotriva puterii

  • 14 Iunie 2020 09:15
Liban: A treia zi a manifestațiilor împotriva puterii

Sute de manifestanți au mărșăluit sâmbătă pe străzile din Liban pentru a treia zi consecutiv, demonstrații presărate cu violențe nocturne, pentru a denunța situația economică gravă și a-și exprima nemulțumirile față de întreaga clasă politică, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Libanul traversează cea mai grea criză economică de la sfârșitul războiului civil (1975-1990), fiind afectat de o depreciere istorică a monedei sale naționale.

În Beirut, câțiva zeci de protestatari au manifestat pașnic în centrul capitalei, reluând sloganurile mișcării de protest lansate pe 17 octombrie 2019 care a dus la demisia guvernului la sfârșitul aceleiași luni.

În luna ianuarie s-a format un nou cabinet condus de premierul Hassan Diab, iar mișcarea de protest și-a pierdut din vigoare și a încetat ulterior ca urmare a carantinei impuse de autorități cu scopul de a combate răspândirea noului coronavirus la mijlocul lunii martie, perioadă restrictivă care s-a încheiat la sfârșitul lunii mai.

Însă pentru mulți libanezi nemulțumiți, așa cum afirmă protestatara Neemat Badreddine, nu s-a schimbat nimic." Acest cabinet a adoptat aceleași politici economice și sociale ca guvernele anterioare". "Solicităm formarea unui nou guvern provizoriu" responsabil cu organizarea de alegeri parlamentare anticipate care să permită "apariția unei noi elite politice", a declarat aceasta pentru AFP.

Mânjiți cu alb pe față și îmbrăcați în negru, membrii unui alt grup de manifestanți au organizat funeraliile simbolice ale "unui popor pe care clasa politică nu încetează să îl îngroape", potrivit protestatarei Paola Rebeiz.

Manifestanți s-au adunat și în orașele Saida și Kfar Remmane din sudul Libanului pentru a denunța criza economică și elitele politice considerate corupte. Mulți protestatari cer demisia guvernatorului Băncii Centrale, Riad Salamé, pe care îl acuză de înțelegeri secrete cu puterea politică și de inerție în fața prăbușirii lirei libaneze.

Devalorizarea monedei naționale a determinat guvernul să anunțe injectarea de dolari pe piață pentru a scădea cursul de schimb și a opri creșterea prețurilor.

Sâmbătă, un dolar valora 4.000 de lire libaneze pe piața neagră.

Premierul libanez a denunțat o "manipulare a lirei" și o "campanie orchestrată de partide cunoscute" care au drept scop "șantajarea statului și a oamenilor". Într-un discurs transmis de canalele de televiziune, premierul Diab a promis o luptă "acerbă" împotriva corupției și a deplâns o "lovitură de stat împotriva revoltei din 17 octombrie" și a guvernului.

Autoritățile se așteaptă ca inflația să depășească 50% în 2020, într-o țară în care 45% din populație trăiește sub pragul sărăciei și peste 35% din libanezi sunt șomeri.

Semn al fragilității economice a populației, manifestanții s-au opus sâmbătă, la Tripoli, trecerii înspre Siria a unor camioane bănuite de contrabandă cu alimente, potrivit unui corespondent AFP. Confruntările dintre manifestanți și armată, care a tras cu gloanțe de cauciuc pentru a permite trecerea camioanelor, s-au soldat cu nouă persoane rănite, potrivit Crucii Roșii.

"Nu sunt pregătit să mor de foame pentru ca alții să fie hrăniți", a declarat un protestatar în vârstă de 51 de ani.

Contrabanda la granița cu Siria este un subiect controversat în Liban, protestatarii criticând inerția autorităților în privința gestionării controlului la frontiere.

Conform unei declarații a administrației vamale, "aceste camioane transportau zahăr și alte produse alimentare în beneficiul Națiunilor Unite și al Crucii Roșii Internaționale, ca parte a programului alimentar al ONU".

"Kilogramul de zahăr costă aici 4.000 de lire sterline", a spus un protestatar. "Oamenii mor de foame".

Carantina impusă ca urmare a epidemiei noului coronavirus a determinat închiderea magazinelor și disponibilizări masive, ceea ce a agravat criza economică. Se preconizează că PIB-ul va scădea cu 12% în acest an.

Autoritățile libaneze au solicitat asistență din partea FMI la sfârșitul lunii aprilie, în condițiile unor datorii foarte mari și a intrării în incapacitate de plată în luna martie. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău