Liban: 60 de clădiri istorice riscă să se prăbușească în urma exploziei din Beirut (Unesco)

  • 13 August 2020 19:52
Liban: 60 de clădiri istorice riscă să se prăbușească în urma exploziei din Beirut (Unesco)

Un număr de 640 de clădiri istorice au fost afectate de explozia devastatoare de la începutul lunii august din Beirut, iar 60 sunt în pericol să se prăbușească, a avertizat joi Unesco, care va conduce mobilizarea internațională pentru reconstrucția patrimoniului capitalei libaneze, relatează AFP.

Aceste cifre au fost obținute în urma unei evaluări realizate de directorul general pentru antichități din cadrul Ministerului libanez al Culturii, Sarkis Khoury, citat de Unesco într-un comunicat.

În total, "cel puțin 8.000 de clădiri" au fost avariate, majoritatea în vechile cartiere Gemayzé și Mar-Mikhaël, a afirmat Sarkis Khoury, care a solicitat "lucrări urgente" pentru a preveni ca daunele suferite să nu se agraveze odată cu sosirea ploilor în toamnă.

Explozia a avut de asemenea "un impact asupra unor muzee importante, precum Muzeul Național din Beirut, Muzeul Sursock și Muzeul Arheologic al Universității Americane din Beirut, precum și asupra unor spații culturale, galerii și situri religioase", se menționează în comunicat.

Unesco a anunțat totodată că va conduce mobilizarea internațională pentru recuperarea și reconstrucția moștenirii culturale și a patrimoniului capitalei Beirut.

Organismul ONU afirmă că a "mobilizat organizații culturale și experți importanți din Liban și din străinătate".

Explozia care a devastat cartiere întregi din Beirut a provocat moartea a 171 de persoane și rănirea altor peste 6.500, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă, Știri
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău