Leul moldovenesc rămâne stabil comparativ cu principalele valute de referință, economist

  • 09 Ianuarie 2023 13:09
Leul moldovenesc rămâne stabil comparativ cu principalele valute de referință, economist

Leul moldovenesc de cel puțin cinci ani se bucură de o stabilitate clară comparativ cu 10 valute ale principalelor parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Constatarea îi aparține expertului IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, care a examinat evoluția cursului valutar în prima săptămâna a lunii ianuarie pe parcursul mai multor ani. Potrivit lui, după fluctuațiile de depreciere, apoi apreciere din perioada 2015-2018 urmează o perioadă de stabilitate deja pe parcursul a cinci ani, transmite IPN.

Comparativ cu cele 10 valute de bază ale principalelor parteneri comerciali ai Moldovei, leul începe anul aproximativ la același nivel. Se vede clar că din 2019 cursul mediu ponderat al leului moldovenesc oscilează nesemnificativ, iar în prezent este cu 0,7% mai jos decât anul trecut, dar cu 0,9% mai puternic față de 2019.

Deprecierea cu 0,7% a leului din prima săptămână a anului 2023 față de prima săptămână a anului 2022 este determinată în principal de deprecierea față de rubla rusească (-11,9%), dolarul american (-7,5%) și coroana cehă (-3,3%). Pe de altă parte leul moldovenesc s-a apreciat semnificativ față de lira turcească (+23,4%) și hrivna ucraineană (+20,1%). Față de euro, leul a cunoscut o depreciere ușoară cu (-0,8%).

Dacă să analizăm principalele două valute euro și dolarul, atunci putem constata că, indiferent de fluctuațiile pe parcursul anului, leul începe anul aproximativ la același nivel deja de cel puțin cinci ani.

Cel mai mult cursul valutar în 2022 a fost influențat de patru factori. Printre cei negativi se numără scumpirea resurselor energetice și războiul din Ucraina. Iar alți doi factori pozitivi sunt suportul financiar extern și intervenția corectă a Băncii Naționale pe piața valutară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău