Leul continuă tendința de depreciere față de principalele valute de referință

  • 04 Decembrie 2020 12:05
Leul continuă tendința de depreciere față de principalele valute de referință

Leul continuă tendința de depreciere față de principalele valute de referință. Cel mai mult, leul moldovenesc s-a depreciat în raport cu euro, acest lucru fiind determinat de aprecierea pe plan internațional a monedei europene unice față de dolarul american.

Acest lucru favorizează exportatorii și nu există motive de îngrijorare legate de creșterea prețurilor, deoarece rata inflației este la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, menționează expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Într-adevăr, comparativ cu euro, leul moldovenesc s-a depreciat puternic cu peste 8% și este cel mai slab nivel din ultimii trei ani și șapte luni. Însă, această depreciere nu este cauzată de factorii interni, cât de factorii externi. În prezent, euro s-a întărit foarte puternic față de dolar pe piețele internaționale. Este la cea mai puternică cotație din ultimii doi ani și jumătate. Un leu puternic este bine pentru populație, deoarece ai prețuri mai mici, nu ai inflație, n-ai creșteri de prețuri, iar un leu slab este benefic pentru agenții economici. Vă dau un exemplu simplu. Acum un agricultor care exportă fructe în Rusia la începutul anului, la o mie de ruble el primea 278 de lei, iar astăzi – 228 de lei. La fiecare mie de ruble el primește cu 50 de lei mai puțin și practic aceasta îl ruinează, a menționat Veaceslav Ioniță.

Expertul consideră că în condițiile actuale nu există pericol de inflație, prin urmare nici intervenția Băncii Naționale a Moldovei nu este necesară. Veaceslav Ioniță prognozează că în ajunul sărbătorilor de iarnă, am putea asistat la o întărire lentă a leului moldovenesc.

Și expertul economic, Viorel Gârbu, consideră că, deocamdată, nu există motive de îngrijorare în legătură cu ultimele evoluții pe piața valutară.

Eu nu aș dramatiza foarte mult această situație. Un leu puternic este dăunător pentru economie. Noi trebuie să avem un leu slab, care să fie ușor supraevaluat pe o perioadă lungă de timp, nu rapid pentru ca să încurajăm exportatorii și să încurajăm investițiile în economia națională. Un leu slab înseamnă competitivitate mai bună a produselor la export de pe piața națională, a subliniat Viorel Gârbu.

Banca Națională a Moldovei a anunțat pentru vineri, 4 decembrie, un curs de 17 lei 28 de bani pentru un dolar și 20 de lei 95 de bani pentru un euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău