Leul, în cădere liberă

  • 11 Decembrie 2014 17:30
Leul, în cădere liberă

Leul continuă să se deprecieze în raport cu principalele valute de referință

Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru mâine un curs de schimb de 15 lei și 34 de bani pentru un dolar american, cel mai înalt de la introducerea monedei naționale în circulație. Euro la fel crește vertiginos, fiind stabilit la valoarea de 19 lei și 12 bani, cu 15 bani mai mult ca astăzi. Leul românesc a ajuns la valoarea de 4 lei 29 de bani, cu doi bani mai mult ca în ziua precedentă.

Într-un comunicat oficial, BNM explică devalorizarea leului prin aprecierea dolarului SUA fața de euro pe piețele financiare internaționale cu 10.3% de la începutul anului. Un alt motiv ar fi factorul sezonier legat de un consum mai mare de hidrocarburi, care, de regulă, duce la o cerere sporită de valută din partea agenților economici. De asemenea, BNM precizează că gradul de acoperire a cererii de valută parvenite de la persoanele juridice este net inferior comparativ cu perioadele anterioare și a constituit doar 40% în luna noiembrie și 22% în prima săptămâna a lunii decembrie.

Specialiștii BNM atrag atenția și asupra efectului psihologic creat de situația geopolitică din regiune, inclusiv deprecierea valutelor principalilor parteneri economici ai Republicii Moldova: Ucraina și Federația Rusă.

Banca Națională subliniază că urmărește în permanență situația din piața valutară și utilizează instrumentele disponibile pentru a nu permite fluctuații excesive ale cursului de schimb. Astfel, pe parcursul a 11 luni ale lui 2014, a efectuat intervenții sub formă de vânzări directe nete de 263 mil dolari SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău