Letonia va elimina posibilitatea de a studia la școală limba rusă ca a doua limbă străină

  • 23 Aprilie 20:40
Letonia va elimina posibilitatea de a studia la școală limba rusă ca a doua limbă străină

Letonia va elimina posibilitatea de a studia limba rusă ca a doua limbă străină în școli, o nouă măsură menită să reducă influența Moscovei în țara baltică, relatează Meduza.

Guvernul leton a adoptat marți modificările necesare în acest sens legii privind standardul educațional de bază, măsura urmând să intre în vigoare din anul școlar 2026-2027, scrie Hotnews.ro.

Elevii din Letonia vor putea alege începând cu toamna lui 2026 să studieze ca a doua limbă doar una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European sau o limbă de studiu prevăzută prin acorduri interguvernamentale. Limba rusă nu se încadrează în niciuna dintre aceste categorii.

Elevii care au început să învețe limba rusă ca a doua limbă străină înainte de 1 septembrie 2025 vor putea continua studiile până când vor absolvi școala. În școlile letone, engleza este întotdeauna predată ca primă limbă străină din clasa I, în timp ce a doua limbă străină opțională este predată din ultima clasă a ciclului primar.

În prezent rusa este cea mai populară limbă străină în școlile din Letonia. La începutul anului școlar din 2022, 91.100 de elevi letoni studiau limba rusă, 27.600 limba germană și 4.000 franceză.

Autoritățile explică însă numărul mare de studenți care aleg limba rusă prin lipsa profesorilor de alte limbi și că în unele școli nu există alternative viabile la limba rusă.

Letonia le-a ordonat rușilor care nu vorbesc letona să părăsească țara

Noua mutare privind eliminarea limbii ruse din școli vine după ce luna trecută Letonia le-a ordonat cetățenilor ruși care nu mai au permis de rezidență să părăsească teritoriul național, o premieră istorică pentru Riga.

Măsura a fost luată după ce Letonia și-a modificat în toamna lui 2022 legea privind imigranții, ca răspuns la invazia declanșată de Vladimir Putin în Ucraina. Orice cetățean rus care dorește să continue să locuiască legal în Letonia trebuie de acum să solicite statutul de rezidență permanentă și, pe baza unui test, să facă dovada cunoașterii limbii letone pentru utilizare cotidiană.

Persoanele care nu pot furniza această dovadă la timp și nu îndeplinesc condițiile juridice pentru obținerea unui permis de rezidență trebuie să părăsească Letonia. Autoritățile letone afirmă că noile măsuri se referă la aproape 1.000 de persoane.

Letonia, ce are frontieră comună cu Rusia, este țară membră a NATO și are o populație de aproximativ 1,9 milioane de persoane. Un sfert dintre acestea au origini rusești, majoritatea imigranților venind în perioada sovietică. O proporție semnificativă dintre ei, în special persoane în vârstă, nu dețin cetățenia letonă.

Posibilitatea de a înlocui limba rusă în școli cu o altă limbă străină a fost discutată și în Lituania învecinată.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău