Letonia și Estonia intenționează să ceară Rusiei despăgubiri pentru 'ocupația sovietică'

  • 22 August 2018 18:18
Letonia și Estonia intenționează să ceară Rusiei despăgubiri pentru 'ocupația sovietică'

Estonia și Letonia, intenționează să ceară Moscovei despăgubiri pentru 'ocupația sovietică', conform unui comunicat difuzat de serviciul de presă al Ministerului Justiției eston, informează agenția de presă RIA Novosti.

Guvernele Estoniei și Letoniei - ambele țări membre NATO și UE - au organizat marți la Biblioteca Națională din Riga  prima lor ședință comună dedicată împlinirii a 100 de ani de la crearea celor două state naționale.

Într-o declarație comună, miniștrii justiției din cele două țări subliniază importanța păstrării amintirii despre pierderile umane suferite în urma ocupației sovietice și a explorării posibilităților de a înainta Federației Ruse - în calitate de succesor legal al URSS - o cerere de despăgubire pentru prejudiciile provocate', se menționează în comunicatul Ministerul Justiției din Estonia.

În aprilie 2016, experții letoni au estimat la circa 185 de miliarde de euro cifra despăgubirilor care ar putea fi pretinsă Rusiei pentru prejudiciile provocate de URSS. De cealaltă parte, Moscova susține că nu poate fi vorba de vreo ocupație a țărilor baltice în 1940 de către URSS, conform agenției de presă RIA Novosti. 

Potrivit istoricilor, cele trei țări baltice au fost ocupate de Uniunea Sovietică ca urmare a prevederilor pactului de neagresiune sovieto-german din 1939, adică a celebrului Pact Ribbentrop-Molotov. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău