Consiliul Audiovizualului a aplicat 447 de sancțiuni furnizorilor și distribuitorilor de servicii media, în 2022

  • 28 Martie 2023 15:07
Consiliul Audiovizualului a aplicat 447 de sancțiuni furnizorilor și distribuitorilor de servicii media, în 2022

Consiliul Audiovizualului a aplicat anul trecut furnizorilor și distribuitorilor de servicii media 447 de sancțiuni. Este vorba de 235 de amenzi cu o valoare totală de peste două milioane de lei și de 212 avertizări publice, potrivit raportului de activitate al instituției prezentat astăzi în cadrul ședinței Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, transmite Radio Chișinău.

Aflată la primul an de mandat, conducerea CA afirmă că a găsit foarte multe vulnerabilități ale sistemului, precum resurse umane ineficiente, capacități tehnice deficitare, securitate precară a comunicării interne și externe, capacități limitate de stocare a informației și altele.

Președinta Consiliului Liliana Vițu a menționat că în 2022 numărul sancțiunilor aplicate s-a triplat  comparativ cu anul precedent. Ea s-a referit în special, la respectarea prevederilor articolului 4 din Codul serviciilor media audiovizuale privind cotele obligatorii de produs local.

„Potrivit art. 4, care ține de programele locale, o piață în care foarte multe posturi locale nu produceau conținut local. Era practic o parazitare pe seama conținutului retransmis versus cei care încercau să facă programe locale, o inechitate, pentru prima dată, pe respectarea art. 4, au fost trecuți și toți radiodifuzorii. Niciodată până la noi, radiodifuzorii nu au fost monitorizați pe felul în care respectă art.4. Pentru prima dată ne-am preocupat de aspectul lingvistic, ce fel de limbă se vorbește, cum se scrie, cum sună această limbă română”, a spus Liliana Vițu.

Eficacitatea mecanismelor implementate de noua componență a CA dau roade benefice, a spus deputata PAS, Marcela Adam.

„În vizitele noastre în teritoriu, deseori, o mare supărare a cetățenilor era de ce permitem televiziunilor să arunce atâta dezinformare, minciună, și țin să remarc că în ultimele vizite, cetățenii ne spun că se simte o activitate mai corectă pe piața mass-media, a furnizorilor și a producătorilor de media”, a declarat Marcela Adam.

De la începutul războiului de agresiune dus de Rusia în Ucraina, au fost aplicate 55 de sancțiuni, valoarea totală a amenzilor fiind de 213 mii lei, pe motiv de neasigurare a unei informări corecte, încălcare a principiilor echilibrului de opinii, separării faptelor de opinii, se arată în raportul anual.

Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Diana Caraman a acuzat Consiliul Audiovizualului de lipsă de transparență decizională și imparțialitate pentru retragerea licențelor unor posturi de televiziune:

„Dacă vorbim de practicile internaționale, colaborarea cu organizațiile internaționale, în acest sens se poate face referire la raportul departamentului de stat al SUA, principalii parteneri de dezvoltare.  În acel raport se spune că, în Rep. Moldova, libertatea de expresie se confruntă cu probleme, precum este în cazul corupției, iar drept consecință este sistarea mai multor posturi de televiziune”, a afirmat Diana Caraman.

În replică, președinta CA Liliana Vițu a informat că membrii Consiliului nu a au adoptat decizii de revocare a licențelor, așa cum afirmă deputata din opoziție.

Potrivit raportului de activitate, în 2022, membrii Consiliului Audiovizualului au examinat 262 de rapoarte de monitorizare a conținuturilor audiovizuale și doar pentru abaterile de la respectarea art. 13 a aplicat 95 de sancțiuni, dintre care 62 de avertizări și 33 de amenzi.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău