Letonia: Poliția va verifica alegătorii ruși care merg la vot la ambasada lor / Toleranță zero pentru cei care glorifică invazia Rusiei

  • 12 Martie 19:45
Letonia: Poliția va verifica alegătorii ruși care merg la vot la ambasada lor / Toleranță zero pentru cei care glorifică invazia Rusiei

Șeful poliției letone a avertizat luni că cetățenilor ruși care vor merge să voteze la alegerile prezidențiale la ambasada Rusiei din Riga, în perioada 15-17 martie, li se vor verifica permisele de ședere și, dacă va fi necesar, vor fi expulzați.

Cetățenii ruși care stau la coadă pentru a vota la ambasadă vor fi monitorizați pentru a evita orice încercare de a glorifica războiul din Ucraina, a declarat Armands Ruks pentru TV3 Latvija, scrie Hot News.

„Vor exista puncte de control mobile pe străzile din jurul ambasadei pentru a verifica dacă acești cetățeni ruși (...) au dreptul de a locui în Letonia”, a continuat șeful poliției, a cărei țară, membră a UE și NATO, are o minoritate rusă importantă.

El a dat asigurări că autoritățile „nu vor exclude expulzări imediate” în cazul în care alegătorii ruși nu au permise de ședere valabile.

Orice cetățean rus care dorește să continue să locuiască legal în Letonia trebuie de acum să solicite statutul de rezidență permanentă și, pe baza unui test, să facă dovada cunoașterii limbii letone pentru utilizare cotidiană. Persoanele care nu pot furniza această dovadă la timp și nu îndeplinesc condițiile juridice pentru obținerea unui permis de rezidență trebuie să părăsească Letonia.

Serviciile de imigrație letone au emis ordine de expulzare pentru rușii care nu au respectat noile reguli în vigoare, care includ vorbirea limbii letone sau înscrierea la un curs de limbă.

Această cerință lingvistică nu se aplică refugiaților ucraineni sau cetățenilor UE sau NATO care locuiesc în Letonia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău