O nouă anchetă a Rise Moldova: Iahtul oligarhului Plahotniuc, motiv de dispute în instanțele de judecată

  • 17 Mai 2023 11:46
O nouă anchetă a Rise Moldova: Iahtul oligarhului Plahotniuc, motiv de dispute în instanțele de judecată

O investigație RISE Moldova dezvăluie schema prin care Vladimir Plahotniuc a ajuns să dețină un iaht luxos, care este acum parte a unei dispute în instanțe.

„Despre existența unui iaht în proprietatea lui Vladimir Plahotniuc s-a aflat în 2020, în urma unui proces de judecată din Cipru. Avocații Oxanei Childescu, fosta soție a lui Plahotniuc, și-au exprimat, într-un articol publicat, dezacordul față de o decizie a Tribunalului Nicosia, care a respins cererea de chemare în judecată înaintată împotriva mai multor persoane fizice și juridice din Cipru, Emiratele Arabe Unite, China, Spania și Seychelles.

Documentarea a pornit de la numele iahtului, pe care l-am aflat din ordonanța de urmărire penală pornită pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Procurorii au estimat bunul la 32 de milioane de euro. În realitate, însă, iahtul valorează mult mai mult", scrie RISE Moldova.

De la Vicky la Honor

O navă plutește în apele Mării Mediterane. E anul 2012, iar iahtul este nou-nouț. Bijuteria acvatică are 73 de metri lungime și a fost construită de Turquoise Shipyard, o companie turcă specializată pe construcția de nave. E cel mai mare iaht construit de Turquoise până la acel moment.

Construit în 2011, inițial iahtul, o bijuterie acvatică, se numea Vicky și a fost conceput la comanda proprietarului, care l-a numit în cinstea fiicei sale - Victoria.

„Stăpânul lui Vicky e Andrey Goncharenko, om de afaceri rus care, șapte ani mai târziu, va deveni unul dintre beneficiarii concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Dar Goncharenko n-a deținut-o niciodată pe Vicky pe persoană fizică, ci a stat în spatele unei firme paravan. Este vorba despre Continental Maritime Limited, o firmă înregistrată în Gibraltar, care s-a împrumutat la bancă pentru navă", arată ancheta.

Ulterior în iulie 2018 iahtul fost redenumit și a fost înmatriculat sub steagul Insulei Man.

La două luni după ce își ia numele de Honor, mai exact în septembrie 2018, nava trece printr-un carusel de firme offshore, fondate în aceeași perioadă. Așa că, de la Continental Maritime, ajunge la Eastern Yachting LTD, care, la fel ca vechiul proprietar, este înregistrată în Gibraltar.

De la Goncharenko la Plahotniuc

Aceasta a fost mutarea de la Goncharenko la Plahotniuc. În acea perioadă, Vladimir Plahotniuc era în plină campania preelectorală și se pregătea de alegerile parlamentare", scrie RISE.

Potrivit anchetei, lanțul offshore din jurul lui Honor nu spune mai nimic dacă companiile nu ar fi fost implicate și în tranzacții imobiliare la Chișinău.

Or, în aceeași perioadă în care făceau rocade în Gibraltar, mai multe bunuri imobile deținute de Finpar Invest, o afacere conectată la familia Plahotniuc, au ajuns la firme în care entitățile din Gibraltar (Querious Holdings LTD și apoi Eastern Holdings LTD) au fost asociate.

"Este vorba despre o vilă urbană cu statut de monument istoric din preajma Parlamentului, un teren de peste 10 hectare din zona Autogării de Nord și centrul de afaceri Global Business Centre. Valoarea totală a celor trei proprietăți – 608,5 milioane de lei. Astfel dacă Querious a primit de la Eastern Holdings iahtul „Honor”, cea din urmă firmă s-a ales cu imobilele lui Plahotniuc din Chișinău. Cițiți mai multe despre tranzacții în anchetele „GBC - din offshorul lui Plahotniuc în Gibraltar” și De la Plahotniuc, la Moldasig via Gibraltar”, mai scrie RISE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:0,51 m/s
Wed
32
Thu
32
Fri
28
Sat
27
Sun
24
Arhivă Radio Chișinău