Legenda boxului mondial, Muhammad Ali, a încetat din viață la 74 de ani

  • 04 Iunie 2016 10:27

Muhammad Ali, probabil cel mai mare boxer al tuturor timpurilor, a încetat din viață, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la vârsta de 74 de ani.

S-a stins o legendă a boxului. Muhammad Ali a murit la un spital din Phoenix, în Arizona. Avea 74 de ani. Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al familiei, după ce presa scrisese că fostul sportiv era în stare foarte gravă. Muhammad Ali suferea, de mai bine de 30 de ani, de Pakinson. El fusese internat în spital joi pentru o infecție respiratorie. Medicii nu-i mai dădeau însă nicio șansă, așa că familia era pregătită pentru acest deznodământ tragic. Rudele au făcut deja aranjamentele pentru funeralii. Ceremonia va avea loc în orașul natal al fostului sportiv, Louisville, din Kentucky, la o dată ce urmează să fie anunțată.

Muhammad Alu era internat într-un spital din Arizona, unde fusese conectat la aparate, după ce a acuzat probleme respiratorii.

Muhammad Ali suferea de aproape 30 de ani de maladia Parkinson și a fost spitalizat de două ori, la sfârșitul anului 2014 și începutul anului 2015, pentru o pneumonie și o infecție urinară.

Muhammad Ali a triumfat la Jocurile Olimpice din 1960 și, ca profesionist, a fost de trei ori campion mondial la categoria grea. Deși a fost diagnosticat cu Parkinson în 1984, el a continuat să aibă o viață activă, iar în 1996 a purtat flacăra olimpică la Atlanta.

Muhammad Ali - Cassius Clay pe numele său real - a intrat în luminile reflectoarelor în 1960, când a devenit campion olimpic. Patru ani mai târziu, devenea și campion mondial la categoria grea și își schimba numele, după ce se convertise la islam.

Avea o personalitate de showman și era celebru pentru jocul de picioare și pumnii iuți. Victoriile obținute în fața unor boxeri ca Sonny Liston, Joe Frazier și George Foreman l-au transformat într-o vedetă internațională cum nu mai existase în box. A devenit însă și un simbol pentru mișcarea de emancipare a negrilor și a șocat Statele Unite în 1967, refuzând să satisfacă serviciul militar și să lupte în războiul din Vietnam, din cauza convingerilor sale religioase. 

Deposedat de titluri pentru că a refuzat războiul

„Mie și altor negri ni s-a spus să mergem la 16.000 de kilometri de America și să aruncăm cu bombe și gloanțe în oameni nevinovați care nu ne-au făcut nimic. O voi spune fără ocoliș: eu nu mă duc!”, declara atunci Muhammad Ali.

Pentru aceasta, Ali a fost încarcerat, deposedat de titluri și a primit interdicția de a boxa timp de trei ani și jumătate. Curtea Supremă i-a anulat condamnarea abia în 1971, iar Ali a revenit în ring și a obținut două noi titluri de campion mondial - în 1974 și 1978.

S-a retras în 1981, cu un palmares de 56 de victorii, dintre care 37 prin knockout, și doar cinci înfrângeri. 

Ceea ce făcea din el cel mai mare luptător este faptul că talentul său depășea, pur și simplu, așteptările oricui. Era cel mai rapid, cel mai bun, cel mai optimist și nu va mai exista unul ca el. Este, poate, cel mai mare sportiv din lume, din toate timpurile”, spunea actorul Sylvester Stallone, devenit celebru, la rândul lui, pentru rolul unui boxer în seria „Rocky”.

La trei ani după ieșirea din ring, Muhammad Ali a fost diagnosticat cu Parkinson și de atunci a trăit departe de lumina reflectoarelor, dar a continuat să influențeze generații întregi, ca sportiv și nu numai.

Era copleșitor să vezi un om de statura lui. Doar îl vedeai și simțeai că te înalți, te simțeai deosebit. E unic, n-am mai întâlnit pe nimeni ca el”, mărturisea Mike Tyson, fost campion mondial la box.

În 1996, a reușit să-și stăpânească tremurul mâinilor suficient cât să aprindă flacăra la Jocurile Olimpice de la Atlanta. A luat parte și la deschiderea Olimpiadei de la Londra, în 2012, în scaunul cu rotile.

 

Muhammad Ali a fost căsătorit de patru ori și are nouă copii. Una dintre fete, Laila, practică, la rândul ei, boxul.

Sursa: Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Fri
15
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău