Legea cetățeniei a fost modificată. Ce prevederi au fost incluse

  • 19 Ianuarie 2018 17:48
Legea cetățeniei a fost modificată. Ce prevederi au fost incluse

Dobândirea cetățeniei Republicii Moldova se va face după alte reguli. Modificările efectuate la Legea cetățeniei au fost publicate în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, se va considera cetățean copilul născut pe teritoriul Republicii Moldova din părinți care au cetățenia unui alt stat sau unul dintre care este apatrid, sau beneficiar de protecție internațională, iar celălalt este cetățean străin.

Condiția este că, la momentul nașterii, cel puțin unul dintre părinți deține drept de ședere sau beneficiază de protecție internațională acordate de autoritățile competente ale Republicii Moldova ori este recunoscut apatrid de autoritățile competente ale Republicii Moldova, precizează BizLaw.md

Până la operarea modificărilor la art. 11 lit. c), legea spunea că este considerat cetățean copilul născut pe teritoriul Republicii Moldova din părinți care au cetățenia unui alt stat sau unul dintre care este apatrid, iar celălalt cetățean străin.

Mai mult, în privința dobândirii cetățeniei vor decide, de comun acord, părinții acestuia. În cazul în care părinții nu cad de comun acord, asupra apartenenței copilului la Republica Moldova, va decide instanța de judecată. În cazul copilului care a atins vârsta de 14 ani se va cere consimțămîntul lui, autentificat de notar.

La capitolul dobândirea cetățeniei prin recunoaștere s-a completat art. 12 cu noi prevederi. Astfel, persoanele cu vârsta de peste 18 ani, născute pe teritoriul Republicii Moldova, care nu sunt luate în evidență de autoritatea competentă ca cetățeni și care nu dețin dovada cetățeniei sunt recunoscute ca cetățeni ai Republicii Moldova. Data dobândirii cetățeniei se consideră data exprimării consimțământului în scris în acest sens. În cazul în care persoana nu este de acord cu data dobândirii cetățeniei, la solicitarea acesteia, autoritatea competentă determină data dobândirii cetățeniei în temeiul documentelor care confirmă că persoana respectivă întrunea sau întrunește condițiile prevăzute de legislația în vigoare sau de cea anterioară, prin care a fost declarată cetățean al Republicii Moldova.

La fel, art. 12 a fost completat cu un nou aliniat în care se spune că persoanele care până la 28 iunie 1940 au locuit în Basarabia, în Nordul Bucovinei, în ținutul Herța și în R.A.S.S.M. și urmașii lor, nu pot fi recunoscute ca cetățeni ai Republicii Moldova în cazul în care, în procesul de recunoaștere, prezintă informații false sau ascund unele date pertinente, a căror cunoaștere ar duce la respingerea cererii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău