Legea care prevede acordarea asistenței de lichiditate în situații de urgență doar băncilor solvabile a intrat în vigoare

  • 02 Septembrie 2019 10:57
Legea care prevede acordarea asistenței de lichiditate în situații de urgență doar băncilor solvabile a intrat în vigoare

Legea care prevede că BNM va acorda asistență de lichiditate în situații de urgență doar băncilor solvabile și viabile a intrat în vigoare luni, 2 septembrie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.

„Pentru a menține stabilitatea sistemului financiar, Banca Națională poate acorda, la deplina sa discreție și în condițiile stabilite de către aceasta, băncilor solvabile și viabile, care se confruntă cu probleme temporare de lichiditate, asistență de lichiditate în situații de urgență”, este specificat în lege.

În document mai este stipulat că termenul pentru care se acordă asistența de lichiditate în situații de urgență este de până la trei luni, cu posibilitatea extinderii acestuia, în mod excepțional, pentru o perioadă nu mai mare de un an de la data acordării, în condițiile stabilite de Comitetul executiv al Băncii Naționale. Totodată, asistența de lichiditate în situații de urgență se acordă la o rată a dobânzii superioară ratei aplicate de Banca Națională la operațiunile sale de creditare, inclusiv la facilitatea permanentă de creditare.

Noua lege a fost adoptată de parlament la 15 august curent, la o sesiune extraordinară. 

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a declarat anterior că „proiectul va transparentiza și fortifica sistemul bancar din Republica Moldova pentru a evita  cazuri în care BNM salvează bănci insolvabile, cum a fost, în speță, cazul Băncii de Economii”. 

Sursa:MOLDPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău