Legăturile lui Elon Musk cu țări străine ''merită examinate'', apreciază Joe Biden

  • 10 Noiembrie 2022 11:13
Legăturile lui Elon Musk cu țări străine ''merită examinate'', apreciază Joe Biden

Președintele american Joe Biden a apreciat miercuri că legăturile lui Elon Musk cu țări străine ''merită examinate'', ca răspuns la o întrebare privind posibilitatea ca recenta preluare a platformei Twitter de către antreprenorul miliardar să reprezinte o amenințare pentru securitatea națională a SUA, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

"Cred că cooperarea lui Elon Musk și/sau relațiile tehnice (ale acestuia, n.red.) cu alte țări merită să fie examinate", a spus Biden într-o conferință de presă, alegându-și în mod vizibil cu grijă cuvintele.

El a răspuns astfel la o întrebare privind implicarea prințului saudit Al-Walid bin Talal în achiziționarea companiei Twitter de către șeful Tesla.

Prințul Al-Walid a contribuit la tranzacție cu cele aproape 35 de milioane de acțiuni pe care le deținea deja la Twitter, direct și prin holdingul său KHC, ceea ce îl face al doilea acționar al grupului, notează AFP.

La scurt timp după finalizarea tranzacției, la sfârșitul lui octombrie, senatorul democrat Chris Murhy a estimat, într-un mesaj pe Twitter, că "ar trebui să ne îngrijoreze faptul că saudiții, care au clar interesul să reprime discursul politic și să influențeze politica americană, au devenit al doilea proprietar al unei mari platforme sociale".

Murphy a anunțat și că va cere comisiei privind investițiile străine a Senatului să lanseze o anchetă asupra "implicațiilor în materie de securitate națională a cumpărării Twitter de către Arabia Saudită".

"Dacă (Musk) face sau nu ceva nepotrivit, nu sugerez acest lucru. Sugerez că acest lucru merită examinat", a adăugat miercuri Biden.

Puțin preocupat până acum de chestiuni politice și geopolitice, Elon Musk și-a dat cu părerea în legătură cu mai multe subiecte importante, în special războiul din Ucraina și tensiunile dintre China și Taiwan.

În primul caz, miliardarul a propus o soluție implicând cedarea definitivă a Crimeei către Rusia, "cu scopul de a repara greșeala istorică a lui Hrușciov", precum și un referendum real în regiunile majoritar rusofone ale țării, pentru a decide viitorul acestor părți ale teritoriului ucrainean.

În ce privește Taiwanul, Elon Musk s-a pronunțat în favoarea unei reunificări a celor două Chine după negocierile între cele două părți.

China este principala piață a Tesla, unde grupul dispune de o uzină la Shanghai.

În amândouă cazurile, comentariile omului de afaceri au generat reacții pozitive atât din partea Moscovei, cât și a Beijingului, mai amintește AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău