LE MONDE | Washingtonul își reînnoiește sancțiunile după conflictul din Ucraina și anexarea Crimeii

  • 29 Ianuarie 2018 11:35
LE MONDE | Washingtonul își reînnoiește sancțiunile după conflictul din Ucraina și anexarea Crimeii

Trezoreria SUA a anunțat noi sancțiuni împotriva a 21 de persoane și nouă companii legate de conflictul din Ucraina și anexarea Crimeii de către Moscova.

După anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, urmată de războiul din estul Ucrainei, Statele Unite au adoptat sancțiuni din ce în ce mai stricte împotriva Rusiei, scrie LE MONDE.

"Guvernul Statelor Unite este hotărât să păstreze suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și să-i vizeze pe cei care încearcă să submineze Acordurile de la Minsk, semnate la începutul anului 2015 pentru a încerca să rezolve conflictul care a început în primăvara anului 2014 și care continuă", a declarat secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin, într-un comunicat. Cei care oferă bunuri, servicii sau sprijin material persoanelor și entităților sancționate de SUA pentru activitățile lor în Ucraina se expun la rândul lor sancțiunilor americane".

Noile măsuri se referă, în primul rând, la unsprezece lideri separatiști: "miniștrii" republicilor autoproclamate Donețk și Luhansk, în estul Ucrainei, precum și "guvernatorul" Sevastopolului din Crimeea, toți acuzați că au a împiedicat pacea sau că au exercitat funcții guvernamentale pe teritoriul ucrainean fără autorizația Kievului.

Ministrul rus al Energiei, Andrei Șerezov, și un șef de departament din cadrul aceluiași minister sunt, de asemenea, sancționați. Aceștia au fost deja supuși sancțiunilor UE pentru deturnarea turbinelor cu gaz din Siemens către Crimeea, care s-a confruntat cu câteva întreruperi de curent electric după anexarea sa de către Moscova. Serghei Topor-Gilka, director general la Technopromexport, o filială a conglomeratului de stat rusesc Rostec și cumpărător al turbinelor, este de asemenea vizat de măsurile americane.

Transferul turbinelor, vara trecută, în Crimeea, este contrar contractului de vânzare, reamintește Trezoreria SUA, estimând că ele riscau "să contribuie la anexarea Crimeei de către Rusia prin furnizarea unei surse de energie independente pentru Crimeea și Sevastopol".

Donald Trump a repetat de mai multe ori în timpul campaniei sale: el dorește să reconcilieze America cu Rusia lui Vladimir Putin. Dar, la un an de la preluarea mandatului, un climat de război rece domină mai mult ca niciodată relațiile dintre cele două puteri.

Ministerul rus de Externe a denunțat hotărârea Trezoreriei americane: aceasta este o "campanie absurdă de sancțiuni care nu va reuși și nu va ajunge la niciun rezultat", a afirmat ministerul într-un comunicat. "Dacă autoritățile americane preferă să rupă legăturile economice (...) cu Rusia, este dreptul lor, așa cum noi ne rezervăm dreptul de a riposta", a subliniat el.

Traducerea: Rodezia Costea

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău