LE FIGARO | Succesiunea reginei Elisabeta a II-a în fruntea Commonwealth este pregătită în mod discret

  • 14 Februarie 13:44
LE FIGARO | Succesiunea reginei Elisabeta a II-a în fruntea Commonwealth este pregătită în mod discret Regina Elisabeta a II-a și Prințul Charles

De la încoronarea sa, în anul 1953, suverana de 91 de ani este şeful acestei organizaţii de 52 de state ce continuă legăturile dintre Regatul Unit şi fostele sale colonii. Problema succesiunii sale este discutată în secret la Londra, deoarece prinţul Charles nu este succesor automat în această funcţie.

Elisabeta a II-a nu este doar suverană a Marii Britanii, ea este de asemenea şi liderul Commonwealth, această «uniune liberă» ce reuneşte 52 de state legate de Londra prin istoria lor în interiorul fostului Imperiu Britanic, scrie LE FIGARO. La Londra se poartă «discuţii secrete» privind succesiunea sa, care nu este automată, aşa cum este cea a Coroanei Britanice, dezvăluie BBC. Prinţul Charles nu devine automat liderul Commonwealth la moartea mamei sale, care va împlini 92 de ani în aprilie. Problema este deci «extrem de sensibilă», notează site-ul canalului britanic.

Pentru a avansa în acest dosar spinos a fost alcătuit un grup de negociatori, oficial pentru a evalua cum a fost guvernat Commonwealth-ul de secretariatul şi de guvernatorii săi. Pe agendă figurează formule ambigue de genul «consideraţii mai largi privind guvernarea». Un nume de cod pentru a evoca succesiunea, estimează BBC, care citează cuvintele unuia din membrii grupului, vizibil adept al unui "understatement britanic": «Îmi imaginez că problema succesiunii, oricând de îndepărtată ar fi ea, se va pune». Cei şapte negociatori - foşti miniştri şi premieri - ar urma să îşi prezinte concluziile în aprilie în cadrul Reuniunii şefilor de guvern ai Commonwealth (CHOGM în engleză) care va avea loc la Londra. În momentul morţii reginei, va trebui ca cei 52 de şefi de stat şi de guvern să îi aleagă un succesor.

 

Elisabeta a II-a pregăteşte terenul pentru prinţul de Wales

În această chestiune, dezbaterile există. Desigur, pentru mulţi, chiar dacă regula nu este scrisă explicit, «nu există alternativă la prinţul Charles», scrie BBC, care precizează că, «în trecut, a fost deja evocată posibilitatea unei alegeri, pentru a activa mecanisme democratice în organizaţie». Dar această eventualitate nu pare a fi în inima discuţiilor acum. Miza ar fi mai ales să se stabilească dacă prinţul de Wales va fi ales, fără consecinţe pentru viitor, sau dacă se va stabili o nouă regulă conform căreia monarhul britanic devine automat şeful Commonwealth. «Va fi vorba de persoană sau va fi vorba de titlu?», rezumă unul dintre negociatori, citat de BBC.

După încoronarea sa în anul 1953, Elisabeta a II-a i-a succedat tatălui său, regele Georges VI, în fruntea Commonwealth, organizaţie care are sediul la Londra. Elisabeta a II-a este regina unui număr de 15 state din Commonwealth (cum ar fi Australia, Canada sau Africa de Sud). Pe lângă acestea, în Commonwealth se regăsesc în paralel 31 de republici şi 5 monarhii în afara coroanei britanice.

Miza este una mare, chiar dacă este întâi de toate una simbolică, liderul Commonwealth având o funcţie onorifică. Dacă statele membre nu au nicio obligaţie unele faţă de altele în cadrul Commonwealth, ele acoperă împreună peste 30 de milioane de kilometri pătraţi repartizaţi pe cele şase continente şi adună peste 2,3 miliarde de locuitori. În afară de Mozambic şi Rwanda, cele 52 de ţări sunt toate foste colonii britanice. Commonwealth a luat fiinţă în cursul anilor 1920, în contextul decolonizării, şi a fost consfinţit formal în anul 1949, cu ocazia Declaraţiei de la Londra. În afară de promovarea valorilor democratice comune, statele membre cooperează în mod liber în domeniul economic şi tehnic pentru a promova între ele ţările mai puţin dezvoltate.

«În privat, regina a făcut demersuri pentru a încerca să se asigure că prinţul Charles îi va succeda», remarcă BBC, care evocă un intens lobby pe lângă şefii de stat ai Commonwealth. În 2013, în Sri Lanka, prinţul Charles i-a ţinut locul reginei cu ocazia Reuniunii şefilor de guvern ai Commonwealth. Doi ani mai târziu (reuniunea are loc o dată la doi ani), în 2015 la Malta, regina a explicat că nu ar putea fi mai bine reprezentată şi susţinută în Commonwealth decât de prinţul de Wales».

Traducerea: Ruxandra Lambru

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
32 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:35 %
Vint:3,1 m/s
Vin
27 °C
Sâm
27 °C
Dum
25 °C
Lun
25 °C
Mar
22 °C

Curs oficial BNM 16 August 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 18.7993 -0.1261
USD 16.6137 0.0205
RON 4.0395 -0.0238
UAH 0.6045 -0.0005
RUB 0.2477 -0.0008
Arhivă Radio Chișinău