LE FIGARO | În ce punct se află Catalonia, la două luni după alegeri?

  • 22 Februarie 2018 11:09
LE FIGARO | În ce punct se află Catalonia, la două luni după alegeri? Sursa: www.catalannews.com

La două luni după alegeri, situația nu a progresat în Catalonia. Absența unor evoluții politice nu înseamnă neapărat că totul este încremenit. Ne-am putea aștepta, după alegeri atât de polarizate, la confruntarea celor două blocuri: unioniștii și independentiștii, fiecare blocat în poziția sa. Se pare că fiecare își mută pionii cât mai în față și că alianțele de ieri nu mai par la fel de solide astăzi.

 

Regiunea continuă să fie condusă de Madrid

După proclamarea independenței Republicii Catalane, pe data de 27 octombrie anul trecut, președintele guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a suspendat guvernul Generalitat și a dizolvat Parlamentul local, plasând provincia sub tutela directă a Madridului. Alegerile din 21 decembrie, câștigate cu un mic avans de către independentiști, nu s-au concretizat, până acum, cu instalarea unui guvern, fapt care ar fi putut duce la o normalizare a situației. Or guvernul central a avertizat că administrarea directă a Cataloniei nu va înceta atâta timp cât nu va fi învestit în mod fizic un președinte, scrie LE FIGARO.

 

Cazul Puigdemont

Tocmai această prezență fizică pune probleme. Carles Puigdemont, fostul lider catalan care a încercat să proclame independența, se află acum sub incidența unui mandat de arestare în Spania și s-a refugiat la Bruxelles. Blocajul actual are legătură în mare parte cu soarta sa și cu posibilitatea de a fi ales președinte. Curtea Constituțională a pus condiții foarte stricte pentru o eventuală învestitură, solicitând ca el să fie prezent la dezbateri în Barcelona. Acest lucru presupune ca el să se ducă la autoritățile spaniole și să solicite, tocmai instanței care îl urmărește pentru rebeliune și revoltă, autorizația de a se prezenta în fața Parlamentului pentru a-și apăra candidatura. Un salt spre necunoscut pe care se pare că nu e decis să-l facă în acest moment.

 

Independentiști divizați

A doua zi după alegeri, la final de decembrie, un acord între principalele formațiuni independentiste lăsa să se întrevadă o viitoare colaborare, grație unei majorități restrânse. În ianuarie, au reușit să realizeze alegerea lui Roger Torrent ca președinte al Parlamentului. În vârstă de 38 de ani, el este cel mai tânăr ales vreodată în acest post, grație unei alianțe numite Împreună pentru Catalonia, din care fac parte PdeCAT, partidul de Puigdemont, cel al stângii republicane (ERC) și cel al Candidaturii unității populare (CUP).

În fața problemei Puigdemont, unii aleși independentiști au imaginat o paradă: să o aleagă pe o apropiată a exilatului, Elsa Artadi, fost purtător de cuvânt al partidului în campanie, și să-i încredințeze un post special creat pentru Puigdemont, care ar putea astfel să conducă Catalonia de la Bruxelles. O situație pe care Madridul nu o dorește, și care ar justifica, în opinia sa, prelungirea tutelei asupra Generalitad.

Independentiștii sunt divizați în jurul acestei probleme: persoana lui Puigdemont. Unii apreciază că acesta va trebui sacrificat p1entru a rămâne în legalitate și pentru a debloca situația. Alții rămân fixați pe pozițiile lor și doresc ca fostul președinte să rămână în fruntea Cataloniei.

 

Unioniștii și Madridul

S-ar putea crede că o disensiune în tabăra independentistă ar aduce profit unioniștilor. Nimic din toate acestea. Ciudadanos, partidul de pe primul loc în Parlamentul catalan, a decis să își joace propria carte la nivel național, criticând «imobilismul» Partidului Popular în privința Cataloniei, căci cele două partide sunt nevoite să fie aliate la nivel național. Și nu doar Catalonia este mărul discordiei: subiectele de disensiune se tot acumulează. Tânăra formațiune de centru dreapta, care urcă rapid în sondaje, se vede tot mai puternică și se imaginează în locul bătrânului Partid Popular. «Suntem într-o legislatură tranzitorie. Noul încă nu a sosit, iar vechiul nu a murit încă», explică Albert Rivera, președintele Ciudadanos. Viitoarele alegeri sunt prevăzute pentru 2020. Calea va fi lungă, atât pentru Barcelona, cât și pentru Madrid.

Traducerea: Ruxandra Lambru

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
4
Sat
5
Sun
7
Mon
7
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău