Lavrov acuză Washingtonul că a transformat Ucraina într-un „instrument de război'' împotriva Rusiei

  • 04 Octombrie 2022 08:32
Lavrov acuză Washingtonul că a transformat Ucraina într-un „instrument de război'' împotriva Rusiei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat luni Washingtonul - și Occidentul în ansamblu - că folosește Ucraina ca ''instrument de război'' împotriva Rusiei, el făcând o comparație cu acțiunea Germaniei împotriva URSS în al Doilea Război Mondial, relatează agenția EFE.

În prezent, Statele Unite și-au subordonat practic întregul Occident colectiv, mobilizându-l pentru a transforma Ucraina într-un instrument de război împotriva Rusiei, la fel cum la vremea sa Hitler a pus sub arme majoritatea țărilor din Europa pentru a ataca Uniunea Sovietică'', a spus Lavrov în plenul parlamentului rus la ședința de ratificare a anexării la Rusia a patru regiuni ucrainene.

În plus, șeful diplomației ruse consideră că Statele Unite ar da dovadă de ipocrizie pentru că acuză Rusia de lansarea ''unei agresiuni neprovocate împotriva Ucrainei'', el afirmând că Washingtonul a folosit argumente fabricate pentru a invada țări precum Haiti sau Panama, ori pentru a lansa războaie în Vietnam, Irak sau Libia.

„Rezoluțiile Adunării Generale a ONU care condamnau acestea și alte acțiuni agresive ale SUA, americanii pur și simplu le-au ignorat. Le-au intrat pe o ureche și le-au ieșit pe cealaltă'', a remarcat Lavrov.

Spre deosebire de SUA și NATO, care au bombardat Iugoslavia, au distrus Irakul și au adus haosul în Libia, Moscova ''nu reacționează în fața amenințărilor fabricate în țări îndepărtate'', a mai susținut șeful diplomației ruse în intervenția sa în plenul Dumei de Stat.

El mai crede că, la fel ca în cazul invaziei Germaniei împotriva URSS în anul 1941, ''actualele planuri ale Occidentului nu se vor realiza''.

Într-o altă intervenție, luna trecută la Adunarea Generală a ONU, Lavrov a vorbit despre ''rusofobia fără precedent'' a Occidentului.

„Declarându-se victorios în Războiul Rece, Washingtonul s-a erijat aproape într-un trimis al lui Dumnezeu pe Pământ, fără nicio obligație, dar cu dreptul sacru de a acționa în impunitate oriunde și oricând'', a acuzat el Lavrov în acel discurs, transmite Agerpres.


„Rusofobia oficială a Occidentului este fără precedent, amploarea ei este grotescă. Ei nu ezită să-și declare nu doar intenția de a provoca o înfrângere militară țării noastre (în Ucraina), ci și de a distruge Rusia'', a remarcat ministrul rus. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău