Laura Vicol: În justiția din R. Moldova este o situație fără precedent, iar judecătorii care nu înțeleg că actul justiției trebuie făcut cu dreptate, nu au ce căuta în sistem

  • 23 Martie 2023 13:41
Laura Vicol: În justiția din R. Moldova este o situație fără precedent, iar judecătorii care nu înțeleg că actul justiției trebuie făcut cu dreptate, nu au ce căuta în sistem

În justiția din Republica Moldova este o situație fără precedent, iar judecătorii care nu înțeleg că actul justiției trebuie făcut cu dreptate, nu au ce căuta în sistem. Declarația a fost făcută de președinta Comisiei juridice din Camera Deputaților a Parlamentului României, Laura Vicol, după ședința comună a comisiilor parlamentare juridice de la Chișinău și București. Membrii celor două comisii vor avea mai multe ședințe comune de lucru, pe agendă fiind subiectele legate de armonizarea legislației, în contextul obținerii de către R. Moldova a statului de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană, transmite Radio Chișinău.

Referindu-se la blocajul din sistemul de justiție de la Chișinău, președinta Comisiei juridice din Camera Deputaților a României, Laura Vicol, a declarat că în Republica Moldova este o situație fără precedent. Ea a spus că și în România au existat astfel de probleme, însă ceea ce se întâmplă aici întrece cu mult orice situație similară din alte părți.

„Atâta vreme cât judecătorii, pe care îi respect, pe cei drepți, nu înțeleg că actul de justiție trebuie înfăptuit cu dreptate, acei judecători, din punctul meu de vedere, nu au ce căuta în sistem. În sistem trebuie aduși oameni puternici care să contribuie la înfăptuirea dreptății, asta face un judecător corect și integru”, a spus Vicol.

Declarația a fost făcută după ședința comună desfășurată la Chișinău a comisiilor juridice din Parlamentul Republicii Moldova și Camera deputaților din România. Vicepreședinta Comisei juridice de la Chișinău, Veronica Roșca, a apreciat sprijinul partenerilor de peste Prut în ceea ce privește armonizarea legislației, precum și suportul pe segmentul reformei justiției.

„Începând de astăzi, pe parcursul întregii săptămâni, în fiecare zi vom avea întâlniri bilaterale cu omologii din Parlamentul României. Știm că România are o experiență bogată, vastă pe dimensiunea reformei în domeniul legislației conexe. Pentru noi este o ocazie și o plăcere să știm că avem alături parteneri atât de dedicați”, a menționat Roșca.

La rândul său, președinta Comisiei juridice din Camera Deputaților a României a subliniat că această colaborare va fi continuată, urmând să fie formate mai multe grupuri de lucru.

Laura Vicol a salutat introducerea limbii române în legislația și Constituția Republicii Moldova, subliniind că este o decizie istorică.

„Ați reparat o minciună sovietică. Ați reparat o nedreptate, iar pentru acest lucru sunt extraordinar de mândră”, a declarat Laura Vicol.

Membrii Comisei juridice din Camera Deputaților a României au mai avut o întrevedere cu președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, și cu ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău