Laundromatul rusesc | Dosarele judecărilor învinuiți de spălarea a 20 de miliarde USD, la Curtea Constituțională (ZdG)

  • 20 Ianuarie 2019 09:32
Laundromatul rusesc | Dosarele judecărilor învinuiți de spălarea a 20 de miliarde USD, la Curtea Constituțională (ZdG)

Mai multe dosare în care 14 foști sau actuali judecători sunt învinuiți de pronunțarea cu bună știință a unor hotărâri ilegale, prin care au fost spălați aproximativ 20 de miliarde USD, au ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea Constituțională. Astfel, prin încheieri judecătorești, examinarea dosarelor în instanțe a fost suspendată. Dosarele magistraților se examinează în prima instanță de aproape doi ani, fără a fi pronunțate sentințe.

Ziarul de Gardă a identificat cel puțin 11 sesizări depuse de avocații judecătorilor vizați în cele 14 dosare aflate pe rolul Judecătoriei Chișinău. Sesizările sunt practic trase la indigo, invocând constituționalitatea sintagmei „soldată cu urmări grave” care se conține în articolul 307 din Codul Penal al R. Moldova, articol în baza căruia sunt judecați cei 14 magistrați.

Avocații au ridicat excepția de neconstituționalitate pe motiv că „sintagma „soldată cu urmări grave” este neclară și imprevizibilă și contravine Constituției”.

„Circumstanța agravantă „soldată cu urmări grave” are o natură estimativă și aprecierea existenței sau inexistenței „urmărilor grave” a fost lăsată de legiuitor la discreția procurorilor și instanțelor judecătorești să o facă în fiecare caz în parte”, remarcă avocații, care cer să fie declarată neconstituțională sintagma „soldată cu urmări grave” din Codul Penal al R. Moldova.

Dosarele pe numele celor 14 magistrați ar putea fi încetate?

Avocații care au depus sesizările la CC precizează că, în cazul în care Curtea va considera neconstituțională prevederea la care au făcut referire, dosarele penale în care sunt vizați cei 14 actuali sau foști judecători ar putea fi încetate.

Dosarele judecătorilor, examinate în instanță de 2 ani, fără sentințe

Pe 22 și 23 septembrie 2016, 16 foști și actuali magistrați primeau mandate de arestare pentru 30 de zile în dosarul spălării a aproximativ 20 de miliarde USD prin intermediul instanțelor de judecată din R. Moldova. Inițial, în dosar figurau 17 judecători. În martie 2016, a decedat Ion Gancear, cel care semna, în iunie 2013, o ordonanță care viza 710 milioane USD. La scurt timp după reținerea în acest dosar, a decedat și judecătorul Iurie Țurcan, care emitea o ordonanță similară, de încasare a 700 de milioane USD. În consecință, dosarul pe numele său a fost clasat. Un alt judecător vizat în ancheta procurorilor, în privința căruia Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul de a fi investigat, Victor Orândaș, a reușit să plece din R. Moldova, nefiind găsit nici astăzi. Celelalte 14 dosare au fost trimise în judecată la începutul lunii februarie 2017 și de atunci se examinează, fără sentințe, la Judecătoria Chișinău.

Mai multe detalii găsiți pe ZdG.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău