Larisa Iordache scrie istorie. Bilanțul impresionant al României la Campionatul European de gimnastică

  • 20 Decembrie 2020 19:10
Larisa Iordache scrie istorie. Bilanțul impresionant al României la Campionatul European de gimnastică

Gimnastele României, junioare și senioare, se întorc acasă din Turcia cu 14 medalii, între care opt de aur, obținute la Campionatul European de gimnastică. Este un rezultat care dă speranțe într-o renaștere a gimnasticii românești, după câțiva ani de suferință, notează Digi24.ro.

La 24 de ani, Larisa Iordache, revenită în competiție după o pauză de trei ani, timp în care a suferit trei intervenții chirurgicale, scrie istorie: patru medalii, din care două de aur. Iar junioarea Ana Bărbosu este revelația acestui concurs: a luat nu mai puțin de șase medalii de aur, un record în istoria participărilor României la Campionatele Europene de gimnastică.

Larisa Iordache, aur la sol după contestație

Larisa Iordache a obținut aurul de la sol în urma unei contestații, după ce inițial fusese notată cu 13,050 și ar fi luat medalia de argint. Gradul de dificultate al exercițiului a fost calculat greșit inițial, ca fiind 5,2 și nu 5,6. Gimnasta română a primit apoi nota 13,450, care i-a adus a doua sa medalie de aur la Mersin, scrie digisport.ro.

Iordache, care în calificări a avut cea mai mare notă la sol, 13,433, a fost urmată în finală de turcoaica Goksu Uctaș Șanli, 13,100, în timp ce pe locul al treilea s-a clasat israelianca Lihie Raz, cu 12,750.

Cealaltă româncă din finala de la sol, Antonia Duță, a ocupat locul al cincilea, cu 12,600.

Larisa Iordache încheie Europenele din Turcia cu un bilanț de patru medalii, două de aur, la bârnă și sol, două de argint, cu echipa și la sărituri.

Bilanțul medaliilor

Duminică au avut loc finalele pe aparate, iar bilanțul medaliilor tricolore la CE de la Mersin este următorul:

Senioare

2 medalii de aur - Larisa Iordache (bârnă și sol);

3 medalii de argint - pe echipe, Larisa Iordache (sărituri), Silviana Sfiringu (bârnă)

Junioare

6 medalii de aur - pe echipe, Ana Bărbosu - individual-compus, plus patru în finalele pe aparate;

2 medalii de argint - Maria Ceplinschi (individual-compus și sol);

1 medalie de bronz - Andreea Preda (bârnă).

România a cucerit după 28 de ani aurul pe echipe la junioare, iar aurul în toate probele la un Campionat European reprezintă un nou record pentru România, la junioare și senioare. 

Un campionat european „sărăcit” de pandemie

La cea de-a 33-a ediție a Campionatelor Europene de gimnastică, desfășurată în Turcia, la Mersin, au participat gimnaste din doar 14 țări, iar între marile absente, care au renunțat la participare în principal din motive pandemice, se numără Rusia, Franța, Marea Britanie, Italia sau Olanda.

La Mersin a avut loc și Campionatul European masculin, încheiat în 13 decembrie, și la care România a bifat o singură medalie - aur la juniori (sărituri).

În concursul seniorilor pe echipe, România nu a mai luat medalii din 2012, la masculin, respectiv din 2014, la feminin, atunci când câștiga aurul continental.

În 2018, la ultima ediție, concursul feminin pe echipe a fost câștigat de Rusia, scrie news.ro.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău