Lansarea telescopului spațial James Webb, confirmată pentru 24 decembrie

  • 19 Decembrie 2021 15:20
Lansarea telescopului spațial James Webb, confirmată pentru 24 decembrie

Data de lansare a telescopului spațial James Webb (JWST), care va fi realizată cu o rachetă din gama Ariane 5, amânată de mai multe ori, a fost confirmată sâmbătă pentru 24 decembrie de NASA și Arianespace, informează AFP.

''Telescopul spațial James Webb este confirmat pentru data preconizată de lansare pe 24 decembrie la ora 9:20 de la baza Kourou (12:20 GMT)'', a scris Arianespace pe Twitter, transmite Agerpres.

Veritabilă bijuterie a ingineriei de mare complexitate, JWST va fi cel mai mare și cel mai puternic telescop trimis vreodată în spațiu. El a fost construit în Statele Unite sub coordonarea specialiștilor de la NASA și încorporează instrumente științifice realizate de Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială a Canadei (CSA).

Lansarea telescopului de la baza din Kourou, unde a sosit în luna octombrie din California, a fost amânată în două rânduri în urma apariției unor probleme minore. NASA și Arianespace au dorit să elimine orice risc legat de lansarea instrumentului, a cărui dezvoltare a durat peste 20 de ani și a costat aproape 10 miliarde de dolari.

Echipe mixte din partea NASA și Arianespace ''au reușit să încapsuleze observatorul în racheta Ariane 5'', a explicat NASA, confirmând data de lansare. Urcat deja în partea superioară a rachetei, telescopul a fost astfel închis în carcasa sa.

O revizuire generală a lansării va avea loc pe 21 decembrie, iar dacă totul este pregătit, racheta va fi transportată pe pista de lansare pe 22 decembrie, a mai precizat NASA.

Prezentat ca un succesor al telescopului spațial Hubble, lansat în 1990, JWST are misiunea de a explora cu o precizie de neegalat toate fazele cosmosului, până la primii ani de existență ai Universului și formarea primelor galaxii.

JWST va fi plasată pe o orbită în jurul Soarelui, la o distanță de 1,5 milioane de kilometri în raport cu Terra.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,27
Ploaie ușoară
Umiditate:84 %
Vint:3,13 m/s
Wed
11
Thu
13
Fri
17
Sat
20
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău