Lansarea satelitului european Aeolus, amânată cu 24 de ore

  • 21 August 2018 14:44
Lansarea satelitului european Aeolus, amânată cu 24 de ore

Lansarea prevăzută pentru marți a satelitului european Aeolus, destinat desfășurării unor măsurători și observații asupra dinamicii atmosferice terestre, a fost amânată cu 24 de ore din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile de la Centrul spațial Kourou, din Guyana Franceză, a anunțat luni compania Arianespace, transmite AFP.

"Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile înregistrate în regiunea Centrului spațial din Guyana, operațiunile de lansare ale misiunii VV12, prevăzute inițial să aibă loc la 21 august 2018, au fost amânate", conform comunicatului dat publicității de companie.

Conform programului, lansarea urma să aibă loc marți, la ora locală 18:20 (21:20 GMT) și a fost amânată pentru miercuri la aceeași oră. Satelitul Aeolus, construit de către Airbus Defence and Space, va fi transportat pe orbită de o rachetă Vega.

Aeolus este prima misiune spațială care va observa vânturile la nivelul întregii planete. Satelitul va alcătui hărți 3D ale dinamicii atmosferice. Aceste observații realizate în timp real vor permite îmbunătățirea preciziei predicțiilor meteorologice și o mai bună înțelegere a proceselor atmosferice relevante pentru variabilitatea climei. Conform ESA, misiunea Aeolus va demonstra că meteorologia poate deveni mai exactă.

Aeolus este cea de-a cincea misiune din cadrul programului ESA Living Planet. Denumită după Aeolus, "păstorul vânturilor" în mitologia greacă, această misiune va contribui și la studierea schimbărilor climatice pe termen mediu și lung. Satelitul Aeolus are la bord un singur instrument științific - un laser Doppler LIDAR denumit ALADIN (Atmospheric LAser Doppler INstrument) care va studia atmosfera până la altitudinea de 30 de kilometri (troposfera și stratosfera) pentru a măsura parametrii vânturilor.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău