Lansarea programului ODA de retehnologizare și eficiență energetică

  • 10 Septembrie 2022 17:55
Lansarea programului ODA de retehnologizare și eficiență energetică

Universitatea Tehnică a Moldovei a găzduit ieri, 9 septembrie, conferința de lansare de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a Programul de retehnologizare și eficiență energetică a întreprinderilor mici și mijlocii, care va susține companiile să-și sporească competitivitatea și productivitatea pe piața națională și internațională.

În cadrul Programului, IMM-urile vor primi ajutor nerambursabil din partea statului, în valoare de până la 2 mil. lei, pentru tehnologizarea și retehnologizarea afacerilor, și până la 1,5 mil. lei pentru achiziționarea echipamentelor care vor asigura reducerea consumului de energie electrică, cu cel puțin 15% față de consumul existent.

Prezentă la eveniment, prim-ministra Natalia GAVRILIȚA a subliniat că elaborarea Programului a fost impulsionată atât de crizele actuale, cât și de necesitatea de a spori competitivitatea produselor autohtone: „Prin acest Program, ne propunem să sporim gradul de performanță a întreprinderilor mici și mijlocii, să înlocuim utilajele ineficiente cu soluții tehnologice moderne și să optimizăm costurile de producere, prin implementarea măsurilor de eficiență energetică”.

La rândul său, ministrul Economiei, Sergiu GAIBU, a reiterat importanța modernizării afacerilor autohtone pentru menținerea sustenabilității acestora: „Programul lansat, astăzi, ne va ajuta să transformăm ideile în practică. Îndemnăm antreprenorii să acceseze fondurile puse la dispoziție și să-și dezvolte afacerea, retehnologizând-o”.

Gazda evenimentului, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN a menționat că Universitatea Tehnică a Moldovei este locul potrivit de lansare a acestui Program foarte important ce ține de retehnologizarea și reindustrializarea țării, dat fiind că una dintre misiunile importante pe care și le asumă UTM este de a se implica în soluționarea problemelor stringente cu care se confruntă țara, societatea, mediul care ne înconjoară.

Directorul interimar al ODA, Dumitru PÎNTEA, a prezentat specificul noului mecanism de suport antreprenorial, care extinde aria de programe a instituției: „O afacere prosperă pornește de la tehnologii moderne, costuri mai mici, vânzări mai mari și consumatori mulțumiți. Acest Program va oferi întreprinderilor un avantaj competitiv pe piață, rezistență și acces la investiții, care pot aduce efecte economice imediate prin intermediul schimbării modelului de producție de bază, adaptării la noile tehnologii și optării pentru surse alternative de energie”.

Programul de retehnologizare și eficiență energetică este susținut de Guvern pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea de a fi prelungit, iar pentru implementarea acestuia, în anul 2022, au fost alocate resurse financiare în valoare de 55 milioane lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău