Lagarde crede că schimbările climatice pot îngreuna politica monetară

  • 19 Octombrie 2020 19:44
Lagarde crede că schimbările climatice pot îngreuna politica monetară

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a avertizat luni că schimbările climatice pot afecta arsenalul băncii pentru a face față impactului macroeconomic și pot să facă analiza "politicii monetare mai dificilă", relatează agenția EFE, preluat de Agerpres.

La începutul unei conferințe privind politica monetară, organizată de BCE, Lagarde a spus în intervenția sa că schimbările climatice "pot crește incertitudinile", din cauza volatilității mai mari pe termen scurt și a modificărilor structurale.

Iar creșterea incertitudinilor "este posibil să facă analiza noastră de politică monetară mult mai dificilă", a semnalat președintele BCE.

Lagarde a afirmat că "schimbările climatice pot crea volatilitate pe termen scurt în activitatea economică și inflație", din cauza secetei, inundațiilor, uraganelor sau a valurilor de căldură și, dat fiind faptul că perspectivele economice devin mai volatile, "pot afecta inclusiv arsenalul nostru de politică monetară pentru a reacționa".

Daunele aduse capitalului pot diminua avansul productivității și creșterea aversiunii față de risc poate duce la majorarea economiilor populației și la reducerea investițiilor companiilor, a subliniat Lagarde.

Acești factori pot afecta "echilibrul pe termen lung al dobânzilor de referință reale și, în acest fel, să afecteze spațiul disponibil pentru politica monetară convențională".

Creșterea frecvenței catastrofelor relaționate cu clima, a magnitudinii și persistenței, va obliga băncile centrale să ia în considerare analizarea pe termen lung a evoluției economiei și să-și calibreze politica monetară, și nu doar pe termen mediu cum fac în prezent.

Riscurile relaționate cu schimbările climatice pot afecta stabilitatea sistemului financiar, ceea ce poate influența dobânzile pe care le plătesc populația și companiile, potrivit lui Lagarde. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău